Национална седмица на храненето: 7 диетични грешки, които трябва да избягвате по време на променящите се сезони

Тъй като сезоните се променят, за всички нас е много важно да променим навиците си за хранене и закуски. Важно е да премахнете често срещаните грешки в диетата и грешните хранителни комбинации, за да останете във форма и тонус.

Има някои често срещани грешки в диетата, които трябва да избягвате, когато времето се промени

Снеха Санджай, старши изпълнителен диетолог, Cloudnine Group of Hospitals, Джаянагар, Бенгалуру, споделя с Health Shots списък от 7 диетични грешки, които всеки трябва да избягва!

1. Елиминирайте пробиотичните храни

Хората казват, че пробиотичните храни, особено киселото мляко, трябва да се избягват предимно Сезонна промяна. Но истината е, че подобрява добрите бактерии в червата и имунната функция се засилва. Прясното кисело мляко обещава да осигури дневна доза калций, протеини и микроелементи.

2. Намалена хидратация

Поради понижаването на температурата хората чувстват, че не искат да пият минимално количество вода или течност.

Всъщност по-добрата хидратация помага за поддържане на енергийните нива, намалява дехидратацията през зимата, бори се с наддаването на тегло и прави човек по-малко податлив на инфекции или алергии.

Не пестете от приема на вода. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

3. Яденето на нечиста или сурова храна

Яденето на неварена храна е мигновено навлизане на патогени в тялото ни и може да повлияе на здравето ни. Готвенето на храна помага за унищожаването на вредните бактерии. По този начин яденето на неварена и сурова храна причинява бактериални и вирусни инфекции. Сготвената храна се разгражда и смила много по-лесно, след като я консумираме. Също така е вярно, че топлата храна е полезна за здравето на червата, защото прави хранителните вещества по-бионалични.

4. Отдаване на дълбоко пържени или мазни храни

Гореща и изкусителна чиния пържена храна Перфектна апетитна комбинация с чаша чай или кафе. Но това може да бъде самопокана за стомашни усложнения и киселинност. Тези „комфортни храни“ са грешки в диетата, които могат да причинят подуване на корема и разстроен стомах.

Вместо това заложете на пикантно телешко пури, задушени кълнове, салата с фъстъци на пара, кхакра с люта и кисела зеленчукова заливка, царевица на кочан с масло и т.н.

5. Избягвайте цитрусови източници

Съществува мит, че цитрусовите храни причиняват настинка и кашлица. От друга страна, цитрусовите плодове са отличен източник на витамин С, който е важен за подобряване на имунната система, тъй като се бори срещу инфекциите, особено през зимата, което е необходимостта на часа. Поради киселия характер на тези плодове, ние ги избягваме по време на смяна на сезоните, като по този начин компрометираме имунитета.

Цитрусовите плодове могат да се консумират под формата на сок или различни салати или винаги като пресни плодове.

Цитрусови храни
Цитрусовите храни са богати на витамин С! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

6. Яденето на твърде много улична храна:

Всички знаем, че този сезон жадуваме за топли и пържени закуски. Но това е една от онези грешки в диетата, които причиняват храносмилателни проблеми като подуване на корема, газове и бавно храносмилане. Освен това въздухът съдържа достатъчно влага, което е идеално условие за растеж на бактерии и гъбички, водещи до хранително отравяне. Тъй като уличните търговци не поддържат чистота, е безопасно да избягвате уличната храна.

7. Игнориране на сезонни продукти:

Избирайте само местни и сезонно произведени плодове, зеленчуци и зелени листни зеленчуци, тъй като те осигуряват значително повишаване на имунитета, лесни са за храносмилане и притежават антиоксидантни свойства. Те ни предпазват от кожни инфекции, към които сме по-податливи по време на смяната на сезоните. Включването на сезонни храни също помага за поддържане на тялото чисто чрез процеса на детоксикация.

Leave a Comment