Нишестените храни полезни ли са за отслабване? разбирам

Отчаяно искате да отслабнете, но не можете да устоите на въглехидратите? Е, тези хранителни навици могат да попречат на вашите усилия за отслабване. Въпреки това, преди да прецените всички въглехидрати за управление на теглото, трябва да сте наясно, че има различни видове въглехидрати, някои от които са здравословни, а други не. По принцип има три вида въглехидрати; Захар, фибри и нишесте. Нека поговорим за нишестените храни и дали те са ефективни за отслабване.

Какво представляват нишестените храни?

да говорим за нещо Нишестени храни, те всъщност са важни за една питателна диета. Те осигуряват на тялото ви глюкоза и са с високо съдържание на витамини, минерали и фибри, които са важни източници на енергия за много хора.

Защо се нуждаем от нишестени храни?

Е, освен че са добър източник на енергия, нишестените храни са и с високо съдържание на калций, желязо, фибри и витамини. Всъщност е известно също, че нишестените храни подобряват чувството за ситост, което може да намали вероятността от преяждане и да ви държи сити за по-дълго време. В резултат на това те предлагат някои ползи за здравето като подобрена инсулинова чувствителност и намалено съхранение на мазнини, което означава, че могат да помогнат отслабвам.

Бобовите растения са отличен източник на нишесте. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Бобовите растения, зърнените храни и кореноплодните зеленчуци са едни от най-добрите източници на здравословни нишестени храни и имат висока хранителна стойност. Всъщност, в допълнение към нишестето, бобовите растения осигуряват 2-3 пъти повече протеини от ориза и пшеницата, докато кореноплодните са с ниско съдържание на калории, а зърнените всъщност са с високо съдържание на фибри. Но изчакайте, не всички нишестени храни всъщност са полезни за вашето тяло.

Нека да разгледаме някои нишестени храни, които трябва да избягвате, и техните алтернативи:

1. Бял хляб

Харесвате ли сандвичи, пълни със сирене? Но знаете ли, че белият хляб всъщност няма хранителна стойност и е с високо съдържание на нишесте? Когато се усвои, той всъщност повишава нивата на глюкозата и може да ви накара да почувствате глад по-рано. Да, може да ви накара да преядете и да напълнеете.

Алтернатива на белия хляб

Ако все още не можете да устоите на този пълен сандвич, защо не опитате пшеничен хляб или многозърнест хляб вместо бял? Те са с високо съдържание на минерали, витамини и фибри и съдържат много малко захар в сравнение с белия хляб.

Прочетете също: Как да ядем ориз, без да напълняваме?

2. Бял ориз

Ние азиатците не минаваме без ориз! Но трябва да знаете, че белият ориз е празен въглехидрат, тъй като не съдържа протеини и фибри. И това може да доведе до бързо повишаване на нивата на кръвната ви захар, което е доста проблематично.

Бели храни
Уверете се, че ядете ограничени количества бял ориз. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Заместител на бял ориз

Защо не опитате да замените белия си ориз с нещо като кафяв ориз или киноа, което е пълнозърнесто и може да осигури цялата хранителна стойност, от която тялото ви се нуждае. С тях скоро няма да почувствате глад и това ще доведе до по-малко преяждане и ще отслабнете лесно.

Leave a Comment