Преди да започнете много нискокалорична диета, запознайте се с нейните 6 странични ефекта

Балансираната диета е необходима за поддържане на здравословно тегло и цялостно здраве. Това обаче може да бъде предизвикателство поради начина на живот, който водим. Хората са склонни да увеличават приема и да намаляват консумацията на калории. Това каза, че яденето на твърде малко калории също е вредно.
Недохранването съществува и от двете страни на спектъра – прекомерното и недохранването.

Яденето на по-малко от достатъчно калории на дневна база (имайки предвид вашите нужди въз основа на клинични и физически параметри) може да доведе до различни физически, психически и емоционални проблеми.

Ето какви са страничните ефекти от нискокалоричната диета

Според Delnaz Chanduwadia, главен диетолог и диетолог в болница Jaslok, нискокалоричните храни могат да ви повлияят.

Следете приема на калории и се уверете, че е балансиран. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

1. Ниски нива на мощност

По-малкото потребление на храна само по себе си е като по-малко гориво за колите. По-малко от 1000 kcal на ден се нарича а Много нискокалорична диета (VLCD). Повечето хора се нуждаят от най-малко 1000 калории – според тяхната скорост на метаболизма в покой (RMR). Въпреки това, яденето на 1000 kcal по-малко може да намали скоростта на метаболизма ви, което води до по-ниски нива на енергия и умора.

2. Загуба на целостта на косата, кожата и ноктите.

Нискокалоричната диета означава прием на по-малко протеини. Протеинът е най-важен за поддържането на тези тъкани. Липсата на протеин може да причини чупливи нокти, косопад, суха кожа. Това се дължи и на липсата на други хранителни вещества освен протеини, които са необходими за поддържане.

3. Безплодие:

Хормоналният баланс е ключов за всички жизнени процеси. Забременяването е едно от тях. Проучванията показват чувствителност към хормонални промени, когато се променя калорийният прием и промените в теглото. Повечето хормони също са базирани на мазнини, така че когато мазнините се губят – тези хормонални сигнали отслабват. Първият му симптом е аменореята. За да се осигури бременност и здраво бебе, човек трябва да се храни Добра балансирана диета.

Безплодие поради диета
Женското безплодие може да възникне поради дефицит на определени хранителни вещества. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

4. Дисбаланс на лептин и грелин:

Хормоните лептин и грелин регулират глада и ситостта. Лептинът е отговорен за потискането на апетита. Консумацията на твърде малко калории потиска тези хормони, което води до постоянен глад.

Твърди се, че много нискокалоричната диета повишава хормона на стреса кортизол, който е свързан с глада и увеличава мазнините по корема.

4. Промени в настроението

Това е възможно, ако не се храните правилно и не ядете достатъчно промени в настроението или раздразнение. Балансираната диета е ключова, ако искате да сте енергични.

5. Запек

По-малкият прием на храна означава по-малко изхождания. Това обаче може да се отдаде и на факта, че човек консумира по-малко фибри и протеини. По-малко фибри означава по-малко обем за образуване на изпражнения. Ниският протеин означава намален тонус на червата, което води до запек. И двата фактора допринасят значително и ще означават променена чревна флора и променен имунитет.

запек
Това, което ядете, влияе върху движенията на червата. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

6. Безсъние:

Преяждането и недостатъчното хранене могат да причинят проблеми със съня. Намалява етапа на “дълбок сън” поради ограничаване на калориите. Човекът се събужда уморен и не си почива. Влияе на настроението и води до раздразнителност, липса на концентрация на работа и постоянно чувство на глад.

Някои от тези проблеми са причинени от много нискокалорична диета. Ето защо е важно да се консултирате с квалифициран диетолог и да получите персонализиран план.

Leave a Comment