Рецепта за здравословен десерт: Опитайте това 2-минутно аюрведично лакомство с 2 съставки

Имате ненаситен апетит за десерт? Е, без значение какво има в ежедневната ни храна, винаги има място за нещо сладко, нали? Знаейки, че „сладкото“ понякога не винаги е здравословно, имаме рецепта за здравословен десерт, споделена от експерта по аюрведа д-р Дикса Бхавсар Савалия. Рецептата е не само вкусна, но има и няколко ползи за здравето, вариращи от косопад до предотвратяване на анемия. Така че винаги можете да го приготвите и да се гмурнете веднага, без да се замисляте.

Рецепти за здравословни десерти за сладко

Тази рецепта е аюрведична с фурми и гхи като единствените съставки. Ето как можете да го приготвите бързо!

Вземете 5 накиснати за една нощ фурми без семки и добавете към тях 2 чаени лъжички дези гхи. Ето, вашият десерт е готов!

Според експерти, той е идеален за хора с ниско съдържание на желязо, косопад, промени в настроението, ниска енергия, щитовидна жлеза, обилна менструация, менструални спазми, PCOS и проблеми със съня.

Това, което прави тази рецепта интересна е, че експертите препоръчват кога да се приема според различните типове тяло и симптоми.

Сутрин или вечер е идеалното време за хора с питта пракрити (родени от елемента огън). Те страдат от ниска енергия, киселинност, косопад, сива коса, гняв, желание за сладко и др.

За хора с Кафа природа (базирана на земя и вода), тя препоръчва да ядат това сладко лакомство 1 час преди/след обяд.

За хората с вата природа (представлява вятър и пространство), тя предлага да се наслаждават на тази рецепта вечер (между 16-17 часа). Те страдат от проблеми като жажда за сладко, косопад, загуба на тегло, липса на енергия.

И накрая, здравите хора могат да го консумират преди закуска или като вечерна закуска.

Вижте рецептата тук!

Какво прави тази рецепта за здравословен десерт специална

Направена от 2 здравословни аюрведични съставки, фурми и дези гхи, тази рецепта се възползва от техните лечебни свойства.

Ползи от фурмите

Фурмите са сладки и охлаждащи по природа. Те помагат за балансиране на Вата и Питта, което ги прави идеален избор за хора, страдащи от повишена киселинност, болки в ставите, безпокойство, косопад и ниска енергия.

The Ползи от фурмите Тези факти включват също, че те са с ниско съдържание на мазнини и са отличен източник на ниацин, В6, калий, магнезий и желязо. Освен това те са добър източник на цинк, селен и фолиева киселина, което ги прави вълшебна храна за хора с щитовидна жлеза, нисък брой сперматозоиди и витаминен дефицит.

Ползи от Desi Ghee

Деси Гхи Не е необходимо представяне предвид многобройните ползи за здравето, които предлага. Това е най-добрата мазнина на земята, която ви помага при почти всяко известно заболяване (психическо или физическо). Кравето гхи е лесно достъпно навсякъде.

„Това е вярно (подходящо) за всички, защото го получаваме от раждането си“, добавя д-р Савалия.

Подобно на фурмите, тя също е охлаждаща по природа и сладка на вкус, облекчава вата и питта и се счита за благоприятна. Освен това подобрява храносмилането, подхранва вашите тъкани, укрепва мускулите, подобрява гласа, паметта, косата, кожата, плодовитостта, имунитета, интелигентността и списъкът може да продължи. Това е храна, която може да се консумира от всеки през цялото време.

Гхи е полезно за вашето здраве! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

И така, след като вече знаете ползите за здравето от рецептата, се надяваме, че нямате нищо против да отделите 2 минути за приготвянето на тази аюрведична рецепта.

Leave a Comment