4 често срещани мита за шампоана за здравето на вашата коса, които трябва да знаете

Насладете се на разпенването на шампоана върху кичурите на косата си, нали? Може да не е най-доброто за вашата коса. Ако сте получили непоискан съвет от ваши роднини или приятели и смятате, че ежедневното миене с шампоан може да увреди косата ви или че сулфатните шампоани са вредни за косата, тогава се отпуснете! Имаме някои митове за шампоана, които трябва да знаете.

Често срещани митове за шампоана

Популярният дерматолог д-р Джаяшри Шарад сподели някои често срещани митове за шампоана чрез скорошната си публикация в Instagram.

1. Мит: Смяната на шампоана ще предотврати косопада

Факт: Вашият скалп трябва да бъде почистен с шампоан. Трябва да смените шампоана си в зависимост от това дали скалпът ви е сух или мазен и времето.

Когато косата ви го подскаже, превключете Шампоан и балсам. Вместо само да преглеждате продукта си в края на всяка бутилка, правете го често. Помислете дали да не купите два или три различни шампоана и балсама, след което изберете кой да използвате въз основа на усещането за косата ви. Смяната на шампоаните обаче няма да спре косопада.

2. Мит: Ежедневното миене с шампоан ще доведе до загуба на коса

Факт: Ако скалпът ви е изложен на замърсяване, мръсотия или пот, трябва да миете косата си с шампоан всеки ден, за да я поддържате чиста.

Хората с много фина коса, тези, които спортуват често (и се потят много) и тези, които живеят във влажен климат, трябва да мият косата си често.

Вижте публикацията на д-р Jayashree Sharda за митовете за шампоаните и правилния начин за шампоан!

3. Мит: Сулфатните шампоани са лоши за косата

Факт: Сулфатът е почистващ агент, който помага за премахване на мазнините и мръсотията от скалпа. Трябва да изберете шампоан въз основа на вашия тип коса. Някои типове коса са подходящи за сулфати в шампоани, а някои може да не са подходящи за сулфати в шампоани.

Сулфатът е страхотен почистващ агент, но използването на твърде много от него може да направи косата ви суха и хвърчаща. В резултат на тези химикали, той премахва естествените масла от скалпа и косата. Ако имате чувствителен скалп, това може да влоши определени състояния и да влоши състоянието ви. Така че, преди да го използвате, моля, консултирайте се с вашия дерматолог.

4. Мит: Косата трябва да се измие с шампоан

Факт: Нанесете шампоан върху скалпа. Целта на шампоана е да премахне мръсотията, мръсотията, потните соли, маслото и мъртвата кожа от скалпа.

Тъй като корените често са мазни, скалпът се нуждае от най-голяма грижа при измиване с шампоан. Поради относителното им стареене и сухота, измиването с шампоан има тенденция да изсушава още повече краищата на косата.

Прочетете също: Този лесен шампоан спаси косите ми от разпадане

Изберете своя шампоан правилно! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Какъв е правилният начин за измиване на косата с шампоан?

Внимателно срешете косата си от корена до върха с пръсти и длани. Избягвайте да използвате ноктите си за триене на скалпа, тъй като това може да причини белези, които могат да доведат до сърбеж и язви. Нанесете балсам само върху краищата си. Вашият скалп не се нуждае от много овлажнител.

Leave a Comment