5-те най-лоши храни за диабет! Избягвайте ги, за да контролирате нивата на кръвната захар

За диабетиците яденето на неправилни храни може да доведе до високи нива на кръвната захар. Експертите смятат, че това, което ядете, значително влияе върху това колко добре се управляват нивата на кръвната ви захар. Богат на витамин С, протеини, антиоксиданти и фибри, за които е известно, че регулират нивата на кръвната захар. Въпреки това, има някои храни, които са вредни за диабета, защото могат да причинят внезапни скокове в нивата на кръвната захар.

Health Shots се свързаха с диетолог Хари Лакшми, консултант – диетолог/диетолог, Motherhood Hospital, Ченай, за да разберат кои са най-лошите храни, които трябва да се избягват при високи нива на кръвна захар или диабет.

Лакшми казва: „Не винаги трябва да разчитате на лекарства, за да контролирате диабета. Вашата диета също влияе значително на вашето здраве. Правенето на малки промени в диетата ви може да направи чудеса в дългосрочен план. Нека видим кои храни да премахнем от чинията си.“

Ето 5 храни, които трябва да избягвате при високи нива на кръвна захар:

1. Захар

Диабетиците трябва да избягват сладки храни като сладкиши, сладкиши, торти, бисквити, бонбони и шоколади. Според Лакшми прекомерната консумация на подсладени със захар храни и напитки може да доведе до затлъстяване, което увеличава риска от висока кръвна захар. Освен това повдигнати кръвно налягане, възпаление и мастно чернодробно заболяване са странични ефекти от консумацията на твърде много захар, които са свързани с по-висок риск от сърдечен удар и инсулт. Освен това сладките храни са източник на въглехидрати, които могат да повишат нивата на кръвната захар.

Ограничете приема на захар. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

2. Преработени храни с транс и наситени мазнини

Преработените храни са абсолютно не-не за тези с диабет, защото могат да повишат нивата на кръвната захар. „Трансмазнините се използват в хранителни продукти, за да ги запазят за дълъг период от време и това увеличава риска от диабет и усложнения, свързани със сърцето“, казва Лакшми. Освен това, яденето на преработени храни, богати на наситени мазнини, може да повиши нивата на лошия холестерол в тялото ви.

3. Консерви

За да се удължи срокът на годност на консервираните храни, често се добавят допълнителни натрий и други консерванти. Лакшми каза: „Консервираните храни съдържат химикал, наречен BPA или бисфенол-А, който се използва за укрепване на консервите. Това е основната причина диабетиците да изпитват отрицателни странични ефекти.” Това не само увеличава риска от усложнения, свързани със сърцето, но също така може да промени нормалната физическа функция в дългосрочен план.

4. Захарни зърнени култури

Повечето хора избират зърнени храни, защото вярват, че те са засищаща и здравословна закуска. Не е вярно обаче! Особено ако имате Диабет. Зърнените храни, които са високо преработени и рафинирани зърна, са с високо съдържание на захар. Яденето им сутрин може да увеличи риска от хронични здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, диабет тип 2 и проблеми с черния дроб. Така че ги избягвайте на всяка цена. Като алтернатива можете да закусвате всяка сутрин купа накиснати овесени ядки.

5. Резултати

Плодовете са здравословен вариант като лека закуска и като балансирано хранене, те съдържат важни хранителни вещества и фибри. Въпреки това, „някои плодове като смокини, грозде, манго, череши и банани са с високо съдържание на захар; Ето защо, ако имате Висока кръвна захар, те трябва да бъдат ограничени. Но все още можете да се насладите на плодове като горски плодове, круши, сладки лимони, праскови, ябълки и сливи. Уверете се, че консумирате умерено.

Най-лошите храни за диабет
Помислете за това следващия път, когато ядете купа плодове. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Пълзящо растение

Поддържането на кръвната захар е от съществено значение за избягване на сериозно заболяване, тъй като високата кръвна захар е рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт. Затова се уверете, че се храните здравословно, избягвайте тези храни и проверявайте редовно нивата на кръвната си захар за навременно лечение.

Leave a Comment