Ако се къпете много, спазвайте 5-те правила за къпане

Къпете ли се повече от веднъж на ден? Душът може да помогне на някои хора да останат бдителни и да отпуснат телата си. Всъщност, според проучване от 2018 г., публикувано в Допълнителна и алтернативна медицина, базирана на доказателства, хората, които вземат редовни душове или парни душове, е по-вероятно да бъдат по-здрави, по-малко стресирани, по-отпочинали, да спят по-добре и по-щастливи. . Но това не означава, че трябва да се къпете по няколко пъти всеки ден. Това може да нарани тялото ви. Но не се тревожете! Ако спазвате тези правила за къпане, кожата ви няма да бъде увредена.

HealthShots разговаря с д-р Vinay Singh, старши консултант по дерматология, Paras Hospitals, Gurugram, за да разбере как можете да намалите отрицателните ефекти от прекомерното вземане на душ.

Д-р Сингх казва: „Въпреки многото предимства на къпането, много хора се къпят повече от веднъж на ден. Най-добре е да продължите с правилните навици за къпане, тъй като тази дейност може да бъде вредна за вашето здраве.”

Ако се къпете няколко пъти на ден, ето 5 правила за къпане, които да следвате:

1. Къпете се с топла вода

Къпете се в хладка вода всеки ден, независимо колко горещо или мръсно е времето навън. „Къпането в гореща вода прави тялото ви хипертермично, което означава, че става горещо“, казва д-р Сингх. В резултат на това може да помогне за облекчаване на мускулната скованост, намаляване на стреса и болката и облекчаване на задръстванията. Може да ви помогне да спите по-дълбоко и да пречистите тялото си по-добре. Ако страдате от настинка и кашлица, вземете вана с топла вода.

Насладете се на топлината на горещ душ. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Но избягвайте да се къпете в много гореща вода. банята Наистина горещата вода може да увреди кожната ви бариера, да изсуши кожата ви, да причини обриви и раздразнения и дори да причини напукване на кожата ви. Затова се къпете в топла или хладка вода.

2. Нека вашите душове са кратки

Въпреки това, само защото трябва да се къпете всеки ден през лятото или мусон, не означава, че трябва да прекалявате. Целта на вземането на душ е да хидратира и почисти кожата, но дългите душове могат да отстранят естествените мазнини от кожата и да разширят порите ви, което води до суха, сърбяща кожа. Така че, вземете вана за максимум десет минути.

Прочетете също: Вярно ли е, че човек не трябва да се къпе след хранене? Експерт разкрива всичко

3. Бъдете смирени

Вземането на твърде много душове може да изсуши кожата ви и да причини раздразнение. Така че избягвайте да разваляте нещата насила Използване на луфа време за измиване Дори прекаленото изсушаване на кожата може да я увреди или да я направи необичайно суха. Бъди красив; Кожата ви заслужава цялата нежна любов и внимание, което можете да й отделите. Използвайте меки сапуни, продукти за баня или почистващи препарати за тяло, за да предотвратите кожни проблеми, които могат да донесат честите душове.

4. Хидратирайте

Нищо не може да бъде по-важно от овлажняването. Веднага след като изсъхнете, вземете приличен овлажнител и не забравяйте да го нанесете обилно по цялото си тяло. Много хора предпочитат да нанасят глицерин, който също може да помогне на кожата да запази влагата. пер Овлажнявайте кожата си, можете да използвате домашно приготвени овлажнители като гхи, зехтин, кокосово масло и др., които са лесно достъпни. Но се уверете, че продуктът е в най-чистата си форма и не е подправен.

Правила за къпане
Хидратирайте кожата си поне два пъти на ден! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

5. Почистете

Независимо от времето, почистването на нещата, които ви поддържат здрави, е от съществено значение за предотвратяване на болести. Редовното почистване на вашата баня, особено на каналите, крановете и душовете е много важно. Д-р Сингх казва: „Трябва също да поддържате дозатора за сапун и шкафовете в банята чисти. Преди всичко всичко, което влиза в редовен и директен контакт с кожата ви, винаги трябва да се поддържа чисто. Трябва да перете и сушите кърпите си често, както и да ги почиствате или подменяте, за да спрете растежа на мухъл.”

Leave a Comment