Балансирана диета: как да я постигнем и защо има значение

Получаването на питателна диета трябва да бъде нашият основен приоритет за поддържане на нашето здраве. Много е важно да получаваме точното количество от правилните хранителни вещества, за да поддържаме телата си здрави и да изпълняваме всичките стотици различни задачи в нашия списък със задачи. Нека разберем как можете да започнете да се храните балансирано!

Според различни проучвания, публикувани през годините, здравословната и питателна диета може да намали различни рискове Хронично заболяванеТова може да ви помогне да поддържате здравословно тегло, когато се комбинира с редовни упражнения.

Проучване в PubMed Central цитира 5 хранителни вещества, които трябва да включите във вашата диета, за да осигурите здравословна и балансирана диета:

1. Диетични мазнини

Не всички мазнини са вредни. Трансмазнините и наситените мазнини, съдържащи се в печива и млечни продукти, са вредни, съответно. Но мононенаситени и полиненаситени мазнини – особено полиненаситени – от растителни масла, семена, ядки, пълнозърнести храни и риба. Омега-3 мастни киселини– Важен компонент на здравословното хранене, а също и от съществено значение за здравето на сърцето. Консумирането на тези два вида мазнини се свързва с намален риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Семената и ядките могат да задоволят здравословните ви нужди от мазнини! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

2. Въглехидрати

По-голямата част от нашия прием на въглехидрати идва от високо преработени зърнени храни, които използваме в хлябове и хлябове. Може да не е най-здравословният вариант за задоволяване на нуждите ни от въглехидрати, защото процесът на смилане на това зърно води до драматична загуба на фибри и микроелементи. Вместо това проучванията показват, че храни, произведени от пълнозърнести храни, включително плодове, зеленчуци и боб, осигуряват бавно усвоими въглехидрати, които са богати на фибри, витамини, минерали и фитонутриенти.

3. Протеин

Според проучвания, когато е ангажиран в метаболитната система протеин При производството и възстановяването няма значение дали аминокиселините идват от животински или растителни протеини. Така че, няма значение дали чрез яйца, пиле, риба или зеленчуци, леща и лимони, просто се уверете, че протеинът е част от вашата диета.

балансирана диета
Протеинът е важно хранително вещество за цялостното ви здраве. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

4. Витамини и минерали

Изобилието от зеленчуци и плодове обикновено се грижи за вашите нужди от витамини и минерали. Според проучването трябва да се ядат поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден – и колкото повече, толкова по-добре. Но напоследък, особено след пандемията Covid-19, начинът ни на живот се влоши, така че може да се наложи да приемаме някои витаминни добавки, за да отговорим на нуждите от витамин D, желязо, витамин B и т.н.

балансирана диета
Яжте поне 5 порции плодове и зеленчуци! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

5. Вода

Според проучвания идеалната напитка осигурява 100 процента от това, от което тялото се нуждае – H2O – без калории или добавки, а водата има всички тези качества. Така че пиенето на 8-10 чаши вода на ден е достатъчно. Трябва да избягвате подсладени напитки (сода, плодови напитки, сокове, спортни напитки и др.) и алкохолни напитки. Кутия кола осигурява 8-10 чаени лъжички захар, около 120-150 “празни” калории. Не е изненадващо, че ежедневната консумация на сладки напитки се свързва с наддаване на тегло и повишен риск от диабет тип 2, сърдечни заболявания и подагра. Консумацията на алкохол в умерени количества е добре.

Като комбинирате всички тези хранителни вещества в ежедневната си диета, можете да постигнете балансирана диета, за да останете здрави!

Leave a Comment