Всичко за многозърнестото брашно: ползи за отслабване и как да го направите

В наши дни всичко е свързано с яденето на многозърнести чапати, роти, основи за пица и всичко останало. Хората правят всичко възможно, за да включат многозърнесто брашно в ежедневната си диета, но наистина ли е здравословно? И ако е така, как да направите многозърнесто брашно с перфектни пропорции у дома? Какви съставки пазим? Ние сме тук, за да отговорим на всички тези въпроси.

Защо многозърнестото брашно е по-добро от пшеничното?

Многозърнеста Описва се като смес от две, три или повече брашна. Има няколко фактора, които правят многозърнестото брашно по-добро от пшеничното. Те са по-богати на протеини от пшеничното брашно. Освен това многозърнестите храни съдържат повече фибри от обикновеното пшенично брашно.

Диетологът Авни Каул каза пред Health Shots, че „това е многозърнесто го прави по-хранително от брашното на основата на пшеница. Също така, многозърнестото брашно има нисък гликемичен индекс, което го прави добър избор за тези с Диабет

Многозърнестото брашно е по-добро за отслабване от пшеничното!

Сега знаем, че многозърнестото брашно е лесно достъпно на пазара и засилва храносмилателната ви система, като ви дава същите ползи като домашно приготвеното брашно. Отслабнете. Но е по-добре да го направите у дома, където можете да сте сигурни в автентичността и чистотата на използваните продукти. „Домашно замесеното брашно несъмнено е по-здравословно и по-питателно от брашното, закупено директно от пазара. Понякога зърнените култури, продавани в търговската мрежа, са полирани с помощта на определени съставки, които не са здравословни“, казва Авни

Ето как да си направите многозърнесто брашно у дома

1. От гледна точка на индийските домакинства е по-добре да се включат основни хранителни култури, които са лесно достъпни в Индия и хората тук. Така че в идеалния случай трябва да включите пшеница, овес, ядосан (просо), нахут, соя и царевица (мака).

Многозърнесто брашно
Добавете овесени ядки към вашето многозърнесто брашно, за да направите перфектна смес!

2. Въпреки че повече от 2 зърна са добър избор, по-добре е едно да включва 5 вида зърна. Нито излишъкът, нито по-малкото са полезни за нашето здраве. Каул съветва, че “пет различни вида представляват идеална комбинация. Като цяло наличието на 5 вида е достатъчно за почти всички важни хранителни вещества, от които се нуждаете за ежедневния си препоръчителен прием. Комбинация от царевица, нахут, соя, пшеница, овес и просо трябва да бъдат включени във вашата диета. Достатъчно добър, за да се включи.”

Многозърнесто брашно
Смесете 5 зърна за перфектно многозърнесто брашно! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

3. Смесете всички зърна без овес, 1 кг пълнозърнеста пшеница, 50 г царевица, 25 г соя и просо, 50 г нахут. Смесете ги правилно.

4. Измийте добре всички зърна. Когато изсъхнат, добавете овесените ядки към сместа.

5. След като смелите всичко, перфектната смес от всички здравословни зърна е готова под формата на многозърнесто брашно.

Според проучване, публикувано в Националната библиотека по медицина, многозърнестите овесени ядки не трябва да бъдат част от обичайната ви диета. Въпреки че няма недостатъци, обикновено е най-добре да направите промени в диетата си с пшенично брашно, за да получите максимални ползи за здравето.

Leave a Comment