Желаете сол? Това може да се случи по 3 причини

Дори хладилникът ви да е зареден със здравословни храни, има моменти, в които не можем да не жадуваме за торбичка чипс или малко пържени картофи. Във всеки случай по-добре да е солено! Защо понякога стигаме до желание за сол?

Вкусът на солта е силно пристрастяващ. Тъй като солта е от съществено значение за оцеляването, нашите тела и умове са създадени да я възприемат. Но понякога желанието за сол може да показва медицински проблем, а не просто нужда от следобедна закуска. Продължете да четете, за да научите повече за това защо тялото ви може да жадува за сол и как можете да намалите приема си.

Треньорът по отслабване д-р Snehal Adsule споделя някои от причините, поради които може да имате глад солена храна.

Д-р Adsule казва: „Яденето на леки закуски или „сол“ не е лошо, но възникват проблеми, когато се пристрастите към тях. Когато не контролирате апетита си, може да има много причини.”

Трябва да сте наясно с приема на сол. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Топ 3 причини да жадувате за сол:

1. Стрес

Обикновено, когато сме разтревожени, започваме да жадуваме за комфортни храни. Защо? Защото искаме да се чувстваме по-добре. И тези комфортни храни са с високо съдържание на сол и захар. Така че следващия път, когато погледнете торба чипс, е разумно първо да оцените настроението си и след това да обмислите други дейности за облекчаване на стреса, като например среща с приятел, слушане на музика или игра на любимата ви игра.

2. Гладувате

„Когато ядете само салата за обяд, вие се подготвяте за провал следобед и вечер”, казва експертът. „Ако останете твърде дълго без да ядете, тялото ви ще жадува за гориво най-бързо. Става дума за рафинираните зърнени храни и прости захари и сол.” Може. Ето как гладът води до желание за солено.” Така че, яжте точното количество храна за вашето тяло и няма да жадувате за солена храна.

3. Жадувайте това, което вече ядете

Желанието за сол е свързано с навика. Ако ядете диета с високо съдържание на натрий, има вероятност тялото ви да жадува за повече сол, защото е свикнало с това. Намалете приема на преработени и пакетирани храни, за да намалите желанието си за солени храни. Тялото ви може да свикне да консумира по-малко сол и в резултат на това апетитът ви може да намалее.

Прочетете също: Ето 8 хитри трика от топ диетолози за намаляване на приема на сол

Чипс
Ако жадувате за солени закуски, заложете на по-здравословни разновидности. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Експертът казва: „Ако вече се грижите за всички тези проблеми и все още жадувате за сол, може да се наложи да проверите за свързани физиологични аспекти като нарушения на щитовидната жлеза или бъбреците, дехидратация, бременност, ПМС, лош сън, електролитен дисбаланс и т.н. “

И накрая, разберете, че е напълно добре да ядете тези храни наведнъж. Всички го правим, но солените храни могат да предизвикат пристрастяване. Осъзнаването на това, което тялото ви се опитва да ви каже, може да ви помогне да намалите апетита и да ядете по-балансирана диета.

Leave a Comment