Какво представлява изчистването на кожата и как се различава от кожните пъпки?

Използваме много продукти за грижа за кожата в ежедневието си с надеждата да изпитаме ползите. Но за да създадете рутинна грижа за кожата, която можете да използвате с течение на времето, за да разрешите кожните си проблеми, трябва да имате основно разбиране за наличните продукти, както и някои проби и грешки. И някои от тези експерименти могат да доведат до състояние, наречено изчистване на кожата.

Въпреки че изпробването на нов продукт е вълнуващо, трябва да сте наясно, че не всички съставки са подходящи за вашата кожа. Освен това не можете просто да нанесете нов овлажнител и да очаквате кожата ви по чудо да стане по-добра и по-ярка. Всъщност кожата ви може да се влоши, преди да се подобри, когато добавите нещо ново към рутинната си грижа за кожата – независимо дали е серум за лице или обикновен овлажнител.

Какво е почистване на кожата?

Популярният дерматолог д-р Джаяшри Шарад обясни този феномен чрез информативна публикация в Instagram.

„Когато използвате съставки като ретиноиди, алфа хидрокси киселини, бета хидрокси киселини, които причиняват химическо ексфолиране, това води до по-бързо обновяване на клетките. Кожата има този метод на отделяне на клетки и мазнина по повърхността на кожата, поради което виждате повече черни точки, бели точки и папули. Нарича се пречистване.”

Почистването на кожата може да причини черни точки. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Според експерта това е съвсем нормален процес и не трябва да ви плаши да спрете да използвате продуктите.

„Не ги спирайте. След около 4 до 6 седмици изчистването спира и кожата ви се връща към нормалното. Просто се уверете, че използвате добър овлажнител. Ако реагирате по подобен начин и развиете черни точки, бели точки след използване на съставки като ницинамид, витамин С, Хиалуронова киселина А алфа липоевата киселина, която не предизвиква прочистване, е реакция и трябва да спрете тези съставки“, предупреждава д-р Шарад.

Почистването на кожата може да бъде различно за различните типове кожа. Понякога мъртвите кожни клетки излизат на повърхността и причиняват суха и лющеща се кожа или може просто да е зачервена.

Как да разберете дали е прочистване на кожата или акне?

Тъй като изчистването на кожата и появата на акне са много сходни, за нас става трудно да разберем дали преминаваме през пробиви на акне или изчистване на кожата. Акнето понякога може да се влоши. За съжаление, няма да разберете веднага дали даден продукт просто не работи или е на път да се подобри, защото продуктите за грижа за кожата отнемат време, за да подействат.

Поява на акне Обикновено се причинява от стрес, ядене на определени храни, алергични реакции или раздразнение. От друга страна, добавянето на някои нови продукти към рутинната грижа за кожата води до почистване на кожата, което води до по-бърз обмен на клетките.

Изчистването на кожата не продължава повече от четири до шест месеца, докато появата на акне може дори да продължи с месеци. Изчистването на кожата е нормално и може да се излекува, но ако преминавате през акне, тогава трябва да сте по-внимателни и да посетите дерматолог.

Гледайте макарата за почистване на кожата на д-р Джаяшри Сарада!

Как да се справим с прочистването на кожата?

1. Не спирайте да използвате продукта:

Не е нужно да спирате да използвате продукти, които почистват кожата. Защото показва, че съставките на този конкретен продукт работят върху кожата ви и активните съставки всъщност премахват всички замърсявания от кожата ви. Изчистването на кожата ще спре след 4 до 6 седмици.

2. Мийте лицето си два пъти на ден:

Редовното миене на лицето и нанасяне на овлажняващ крем ще поддържа кожата ви хидратирана. Помага за изчистване на кожата.

3. Избягвайте да опитвате домашни средства:

Избягвайте да използвате каквито и да било домашни средства или лекарства върху лицето си, докато почиствате кожата си. Дори хидратиращите трябва да се избягват по това време, тъй като могат да повишат чувствителността на кожата и да причинят неприятни обриви.

Измийте лицето си
Мийте лицето си два пъти на ден. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

4. Избягвайте използването на агресивни продукти:

Важно е да осъзнаете, че продуктите за грижа за кожата, които използвате, вече ексфолират кожата ви, за да се отърват от мъртвите кожни клетки и да увеличат обмяната на клетките. Така че използването на прекалено силни ексфолианти като ексфолианти или тонери на алкохолна основа може да раздразни кожата.

5. Перете по-често калъфките за възглавници:

Почистването на мръсна памучна възглавница може да раздразни кожата. Така че е по-добре да поддържате възглавницата чиста и да следвате Основна хигиена на кожата.

6. Говорете с дерматолог:

Ако почувствате, че ефектите от прочистването не спират и се влошават, препоръчително е да посетите специалист.

Leave a Comment