Как да се грижим за ноктите у дома? Следвайте тези съвети

Грижата за кожата е също толкова важна, колкото и грижата за ноктите. Предпазва ви от инфекции и поддържа ноктите ви здрави. Нека да разберем как да се грижим за ноктите си.

Д-р Джаяшри Шарад наскоро сподели важността му грижа за ноктите Със семейството си в Instagram.

Ето няколко съвета как да се грижите за ноктите си

1. Режете редовно ноктите си

Можете да избегнете врастнали нокти, като направите това. За да омекотите ноктите си, опитайте да ги подрежете веднага след душ или вана. Използвайте пила за нокти, за да заоблите ъглите или краищата на ноктите си.

2. Използвайте серум за нокти

Използването на серум за укрепване на ноктите може да помогне за възстановяването на ноктите ви. Както всяка друга част от тялото, ноктите ви могат да се възползват от овлажняване. Опитайте да нанесете масло от бадем или авокадо върху кожичките и нокътното легло преди вечерта, за да предотвратите сухота или чупливост.

Поддържайте маникюра си с тези съвети. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

3. Винаги поддържайте ноктите си сухи и чисти

Пазете ноктите си от мръсни или влажни места. Такива условия насърчават растежа на бактерии под ноктите ви, които могат да бъдат трудни за отстраняване. Освен това, продължителното, често излагане на влага може да увеличи риска от разцепване на ноктите.

4. Яжте здравословна диета с високо съдържание на протеини

Ако ядете повече риба, ядки и боб, тялото ви ще може да произвежда повече кератин. Това е протеинът, който изгражда вашите нокти. Освен това можете да обмислите приема на ежедневни добавки като биотин и рибено масло, които се предлагат в кварталния супермаркет или магазин за здравословни храни.

Прочетете също: Как бързо да растат нокти? Следвайте тези 7 съвета, одобрени от кожата

5. Бъдете внимателни, докато си правите маникюр или педикюр

Уверете се, че инструментите, които вашият техник за нокти използва, са чисти и дезинфекцирани Кажете им да избягват да докосват кожичките ви. За да спрете разпространението на заболяване на краката, уверете се, че ваната за крака се почиства с разтвор на белина между сесиите.

6. Не използвайте груб лак за нокти

Ноктите стават слаби при използване на формалдехид и дибутил фталат. Освен това, поддържането на пигментирани цветове върху ноктите ви за дълги периоди от време може да доведе до тяхното отслабване или пожълтяване.

Как да се грижим за ноктите си
Обърнете внимание на ноктите си. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

7. Спрете да си гризете ноктите

Ако имате склонност да гризете ноктите си, вземете мерки да го спрете.
Този навик може да бъде труден за преодоляване, но е много важен, защото в устата ви има бактерии и микроби, които лесно могат да проникнат в тялото ви чрез триенето, причинено от зъбите ви.

Прочетете също: 5 витамина и минерала за блестящи и гладки нокти

8. Какво ще кажете за подрязването на кожичките на ноктите?

Вашите нокти и нокътното легло трябва да бъдат защитени от нокътната кутикула. В крайна сметка създавате път за мръсотия, мръсотия, сапунена вода и микроорганизми като гъбички, бактерии и дрожди, които да навлязат в нокътното легло или по-дълбоките слоеве на епидермиса, когато го подрязвате, натискате навътре или го отрязвате. то е

В резултат на това можете да получите паронихия, болезнени нокти, белене, напукване и дори усукани нокти. Развивате чупливи нокти, гъбични инфекции на ноктите, както и бактериални и гъбични инфекции.

Бъдете внимателни следващия път, когато правите маникюр или педикюр. Никога не режете, подрязвайте или притискайте кожички!

Leave a Comment