Кои са най-лошите храни за акне? Променете тази диета сега!

Акнето е хроничен възпалителен кожен проблем, който обикновено засяга лицето, понякога раменете, гърба, шията, гърдите или горната част на ръцете и води до петна и пъпки. Въпреки че може да се появи на всяка възраст, най-често се проявява през пубертета, когато мастните жлези са активни. Въпреки че е безвреден, може да остави белег върху кожата. Например акнето може да бъде причинено от различни причини
Блокиране на космените фоликули от свръхпроизводство на масло (себум), масло и инфекция на кожни клетки, причинени от бактерии. Според различни изследвания консумацията на определени храни може да причини акне. Какви са тези лоши храни за акне?

Следването на определено диетично ограничение може да работи за тези, които се борят с акне. Симрун Чопра, известен диетолог и треньор по холистично здраве, споделя някои диетични съвети, които могат да ви помогнат да се преборите. проблем с акнето.

Вижте нейните публикации в Instagram!

Най-лошите храни за акне:

1. Глутен

Диета, която изключва всичко с глутен, е известна като диета без глутен. Диета без глутен може да помогне за предотвратяване на акне, ако кожата ви е чувствителна към глутен. Ечемикът, ръжта, тритикалето и пшеницата съдържат глутен и затова трябва да избягвате да ядете тези зърна. Някои естествени продукти без глутен включват зеленчуци и плодове, естествени и непреработени сортове, семена, боб и ядки, яйца и непреработено месо, морски дарове и птици. Можете дори да помолите вашия диетолог да създаде безглутенова диета за вас.

2. Млечни продукти

На млечните крави се дават изкуствени хормони, които влияят върху количеството мляко, което произвеждат. Според изследователите потребителите Млечни продукти Тези хормони могат да нарушат хормоналния ви баланс. Това може да доведе до акне.
Според друга хипотеза акнето винаги се влошава от съдържащите се в млякото хормони на растежа. По този начин консумацията на млечни продукти може да влоши състоянието, ако имате акне.

3. Мазна храна

Високият прием на мастни киселини, като този, открит в средната индийска диета, е свързан с по-високи нива на възпаление и акне. Това може да се дължи на високите нива на масла в диетата, които са с високо съдържание на омега-6 мастни киселини. Този излишък на мастни киселини причинява възпаление в тялото, което може да влоши акнето.

„Наблюдавайте акнето си в продължение на една седмица и вижте дали забелязвате разлика, след като избягвате тези храни. Ако го направите, ще трябва да направите протокол за елиминиране, за да видите кой от тримата е виновникът и какво да премахнете и какво да добавите. За повечето хора тези три ограничения обикновено работят”, казва Чопра.

Ако имате акне, дръжте пърженото! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Храни, които трябва да добавите към диетата си, ако имате акне

1. Една чаена лъжичка смес от семена

Чопра препоръчва чаена лъжичка Добра смес от семена Което може да ви даде доза витамини и полезни мазнини.

2. Омега-3

Омега-3 мастните киселини са хранително вещество, което може да помогне за лечение на акне и се намират в храни като рибено масло, дива сьомга, ядки и семена. Чудесен източник на омега-3 мастни киселини е рибеното масло. Мастните киселини могат да помогнат за общото здраве на кожата, както и за специфични кожни проблеми като екзема и акне.

3. Пийте 3 литра вода на ден

При лечение на бактериално акне водата помага за премахване на токсините и бактериите от кожата, като по този начин намалява риска от запушване на порите. Помага за поддържането на добра кожа, като я поддържа хидратирана и насърчава образуването на колаген и обновяването на кожните клетки.

Пийте вода, за да контролирате акнето
Останете хидратирани, ако трябва да предпазите акнето. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

4. Жълти и оранжеви плодове и зеленчуци

Жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци могат да бъдат полезни за акне, защото имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Препоръчително е да се ядат повече жълти и оранжеви плодове и зеленчуци като моркови, кайсии и сладки картофи.

Leave a Comment