Масло за коса: 4 състояния, при които трябва да избягвате омазняването на скалпа

Нанасянето на масло върху косата се счита за свещена практика за здрава коса. Аюрведа, 5000-годишна индийска наука, придоби популярност в съвременното движение за здраве и една от нейните най-ценени практики е омазняването на косата. Смятало се е, че омазняването на косата ни с натурални масла може да я направи по-здрава и по-добра. Все пак трябва да знаем, че различните типове коса и скалп изискват различна грижа за косата. И така, омазняването на скалпа не винаги е добра идея. Нека знаем някои неща, които трябва да имате предвид, преди да омазните косата.

Дерматологът д-р Ануприя Гоял публикува интересна ролка в Instagram, посочвайки някои състояния, при които не трябва да омазнявате скалпа си, тъй като това може да повлияе неблагоприятно на косата ви.

Според експерта „омасляването определено носи някои ползи, последователният масаж определено повишава циркулацията на скалпа и по този начин подобрява косата и растежа на косата. Въпреки това има няколко ситуации, в които трябва да избягвате омазняването на скалпа си.”

Прочетете също: Майка ми каза, че омасляването на косата ще намали косопада ми, но специалист каза, че не е вярно

Омазняването на косата е важно. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

4 състояния, при които омазняването на косата ви трябва да се избягва

1. Пърхот:

Не нанасяйте масло, ако имате пърхот. Маслото за коса може да бъде голяма грешка! Пърхотът е много често срещан проблем, с който се сблъскват хората в наши дни и причинява обриви по кожата на скалпа. Не е сериозно или заразно. Пърхотът по скалпа ни се причинява от гъбичка, известна като Malassezia, която всъщност се храни с мазнина върху скалпа ви, така че ако омазнявате косата си, това води до по-голям растеж.

2. Акне по челото

Ако имате акне по лицето или по челото, маслото може да запуши порите и да влоши акнето. Ако косата ви е мазна, маслото може да попадне върху лицето ви и да причини акне и кожни проблеми. За да избегнете тази ситуация, не забравяйте да миете косата си всеки ден, за да премахнете излишната мазнина от челото, лицето и гърба.

Акне по челото
Акнето по челото означава не-не за омазняване на косата. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

3. Циреи на скалпа

Абсцесът е известен също като фурункул. Бактериалната инфекция на фоликула причинява циреи, които могат да засегнат околната тъкан. Засегнатите фоликули могат да се появят навсякъде по тялото ви.

Ако имате цирей на скалпа и го омазните, той може да привлече повече мръсотия и да причини бактериална инфекция. Ето защо експертите предполагат, че маслото трябва да се избягва, когато имате циреи на скалпа. Също така, ако циреите на скалпа ви продължават дълго време и не заздравяват, най-добре е да посетите лекар.

4. Мазен скалп

Ако косата ви вече е мазна, прахът може да се натрупа върху скалпа, причинявайки раздразнение и увеличавайки шансовете за развитие на други проблеми със скалпа. Може да доведе и до тежък косопад. Вместо да добавяте допълнително масло към вече покрития си скалп, се препоръчва да започнете с много малко и постепенно да увеличите употребата си. Веднъж на всеки няколко седмици опитайте да добавите маслото към рутинната си грижа за косата. Ако работи, пробвайте всяка седмица. Основната цел е да получите коса с добро качество.

Ако се сблъскате с горепосочения проблем, избягвайте омазняването на косата, тъй като това може да влоши нещата. Имайте предвид, че кожата и скалпа ви може не винаги да имат полза от излишното омазняване.

Leave a Comment