Масло за лице: 5 кожни проблема, които трябва да избягвате напълно

Маслата за лице се превърнаха в тенденция за красота в наши дни и вярвате или не, те могат да направят чудеса с кожата ви. Те могат да придадат нотка блясък на лицето ви и да помогнат на кожата ви да се почувства хидратирана. Ако очакваме тази тенденция в грижата за кожата, трябва да сте наясно с някои факти за маслата за лице.

Много масла могат да се прилагат директно върху кожата и могат да ви помогнат да балансирате кожата си. Въпреки това, ако имате определени кожни проблеми, включително кожа, склонна към акне, трябва да внимавате, когато използвате масла за лице директно върху лицето си.

За да избегнете страничните му ефекти масло за лице, Health Shots разговаря с д-р Амит Бангия, асоцииран директор, дерматология, азиатска болница. Експертите ни разказват всичко за ситуациите, когато маслата за лице не са добри за вашата кожа.

Маслото за лице е част от процеса на овлажняване! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Според д-р Бангиа маслата за лице играят много важна роля за поддържане на кожата ви хидратирана и защитена, но използването им заедно с някои съществуващи кожни проблеми може да влоши състоянието на кожата ви. Ето защо те трябва да се избягват.

Ето 5 кожни състояния, при които трябва да избягвате маслата за лице:

1. Акне

Използването на масла за лице може да не е ефективно при мазна или склонна към акне кожа. Те потенциално могат да причинят допълнителни пробиви. За всеки с мазна кожа или склонна към акне, д-р Бангия съветва, “трябва да се избягва напълно и напълно, тъй като те запушват вече запушените пори, стягат кожата и причиняват акне или обостряне на акне.”

Прочетете също: 5 масла, които могат да направят чудеса с рутинната ви грижа за кожата и защо

Ако изглежда, че вашият проблем с акнето по лицето има полза от маслата за лице, тогава трябва да изберете по-леко масло. По-леките масла като жожоба, коноп, шипка и нар ще работят най-добре. Освен това, когато става въпрос за акне и мазна кожа, по-малкото е повече.

2. Розацея

Маслата за лице могат да помогнат за изчистване на излишното производство на себум, черни точки, бели точки и други задръствания. Въпреки това, хората с кожни проблеми като екзема, розацея и кисти трябва да ги избягват, тъй като маслото може да раздразни и изсуши особено деликатната кожа. Всъщност използването на масла за лице може да влоши симптомите на много кожни заболявания, като зачервяване на лицето, раздразнение, възпаление и пъпки по лицето.

масло за лице
Ако се справяте с розацея, маслата за лице могат да направят кожата ви. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

3. Себорея

Често срещано кожно заболяване, което засяга най-вече скалпа, е себорейният дерматит. Въпреки това, той може да засегне и части от тялото ви, които произвеждат масло, като лицето, ушите, веждите, носа и гърдите. Ако имате това състояние, може да имате люспести петна, зачервена кожа, лющене, сухота, лющене и постоянен пърхот. Ако имате този проблем, маслата за лице трябва да се избягват, тъй като те могат да го влошат и да влошат симптомите. Използвайки лекарства без рецепта и основни съвети за грижа за кожата, можете да се отървете от това състояние на кожата.

4. Алергичен контактен дерматит

Алергична реакция към вещество или директен контакт с него може да причини сърбящ обрив, известен като контактен дерматит. Според д-р Bangia, “Разнообразие от неща, включително масла за лице, аромати и козметика, са известни задействания на тази реакция и могат да причинят кожни алергии, ако се използват директно.” Така че те трябва да се използват внимателно.

Прочетете също: Искате блестяща кожа? Това е вашето най-добро ръководство за масла за лице за всеки тип кожа

Въпреки че симптомите (зачервяване, сърбеж, лющене и подуване) не са заразни, те могат да бъдат изключително неудобни. Ако вече имате симптоми на дразнещ контактен дерматит, топлината, студът, триенето (триене в стъкло), ниската влажност (сух въздух) и маслата за лице могат да ги влошат. Така че, моля те, недей.

5. Хора със затворени пори

Запушените пори са често срещано състояние на кожата, причинено от натрупване на мъртви кожни клетки, масло или мръсотия. Това състояние може да доведе до акне или обриви. Въпреки това, според експерти, това състояние е доста лесно за лечение, но ако използвате масло за лице, това може да доведе до други кожни проблеми. Маслото от запушени пори може да доведе до прекомерно производство на себум, което може да направи кожата ви чувствителна и мазна. Трябва да използвате некомедогенни масла, които овлажняват и подхранват, без да запушват порите, като арганово масло. сусамово маслоМасло от тиквени семки, масло от вечерна иглика и масло от гроздови семки.

масло за лице
Не всички масла за лице са добри. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Пълзящо растение

Винаги се консултирайте с дерматолог, преди да изберете масло за лице въз основа на вашия тип кожа и притеснения, и го използвайте редовно за блестяща кожа. Не забравяйте, че доброто масло може значително да подобри кожата ви, докато лошото масло може да влоши съществуващите кожни проблеми или да причини нови.

Leave a Comment