Млечни продукти и акне: Може ли млякото да ви причини проблеми с акнето?

Вие сте някой, който започва и завършва деня си с чаша мляко? Въпреки че това е много здравословен избор, но ако страдате от тежко акне, може да искате да преразгледате млякото си или общия прием на млечни продукти.

Може да има много причини да преминете през този ужасен проблем на акнето. Особено ако сте тийнейджър, този епизод е основно ритуал за вас. Но ако има вероятност да получите обриви поради консумация на мляко, Health Shots е тук с информация, която да ви помогне да декодирате мистерията около това. Млечни продукти и акне.

Обичате мляко? Може да искате да преразгледате. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Според популярния дерматолог д-р Джаяшри Шарда, в различни изследвания е доказано, че млякото може да причини вашето акне. В скорошната си публикация в Instagram той обясни как се е случило:

1. Понякога на кравите се дава говежди растежен хормон, за да се увеличи производството на мляко. Сега, поради този хормон на растежа, това краве мляко е с високо съдържание на IGF1 (инсулиноподобен растежен фактор), поради което имаме акне.

2. Пиенето му млякото което води до повишаване на инсулина в нашата кръв и повишаване на IGF1.

3. Тези две водят до повишено производство на мазнини, повишено производство на андрогени (хормон, отговорен за пубертета) и увеличено усвояване на мъжки хормони, които причиняват акне.

Установено е, че обезмасленото мляко – където цялата млечна мазнина е премахната от пълномасленото мляко – е по-вероятно да причини обриви. Според изследване, цитирано от Американската академия по дерматология (AAD):

* Сред повече от 47 000 жени в Съединените щати, тези, които пият най-малко две чаши обезмаслено мляко на ден по време на юношеството, са с 44 процента по-склонни да развият акне.

Мляко и акне
Обезмасленото мляко може да причини обриви! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock.

* Сред малко над 6000 момичета на възраст от 9 до 15 години, тези, които пият най-много краве мляко, са по-склонни да имат акне, без разлика въз основа на съдържанието на мазнини в млякото.

* Сред повече от 4000 момчета на възраст от 9 до 15 години, тези, които пият обезмаслено мляко, са по-склонни да развият акне.

Млечните продукти са огромна част от живота ни и на много хора им е трудно да започнат деня си без чаша горещ чай с мляко.

Как да замените животинското мляко в живота си?

1. Изберете Мляко на растителна основа. Растителното мляко е растителна напитка, която има млечен цвят. Растителните млека са немлечни напитки, направени от растителни екстракти на водна основа за вкус и аромат. Растителните млека се консумират като заместител на млякото и често осигуряват кремообразно усещане в устата.

2. Можете също така да приемате извара, маслено мляко, сирене и панир, но в умерени количества. Въпреки че са странични продукти на млякото, проучванията показват, че те не са виновни за причиняването на акне.

Leave a Comment