Плодове към подправки: Познайте 5 щадящи червата храни, които са безопасни за мусоните

Сезонът на мусоните носи облекчение от жаркото лято, но също така може да повлияе на здравето на червата ни по няколко начина. Тъй като здравето на нашите черва играе важна роля за цялостното ни здраве, важно е да се грижим за това какво ядем според конкретен сезон. Нека да разберем за някои щадящи червата храни за мусоните!

Според Шрути Келускар, изпълнителен диетолог, Cloudnine Group of Hospitals, Пуна, нашият метаболизъм по време на мусоните. Това води до много проблеми като подуване на корема, болки в корема и запек. така, хранене правилно важно

„Има няколко фактора, които влияят на микробиома на червата, включително диетата. В допълнение, активността на чревните ензими е по-ниска през влажния сезон в сравнение с лятото. Следователно трябва да се гарантира постигането на добър баланс между диетата и имунитета“, добавя Келускар.

Съвети за щадяща червата храна за мусоните

Като включите следните щадящи червата храни в диетата си, можете да поддържате здравето на червата си в най-добрия вид, съветва Kelusker.

1. Ферментирали храни:

Процесът на ферментация разгражда веществата до по-прости вещества, което ги прави отличен източник на пробиотици. Те имат способността да поддържат естествения баланс на чревните бактерии.

Няма да сбъркате с киселото мляко! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Кисело мляко или кисело мляко: Киселото мляко и киселото мляко са пробиотични храни, които съдържат бактерии, които са полезни за храносмилателната система. Едно проучване установи, че разнообразието на микробиомите се е увеличило и имунологичните реакции са подобрени от диета със силно ферментирала храна. Включването на тези храни като опции за лека закуска този мусон е най-добрият начин за подобряване на здравето на червата. Някои други новооткрити обичайни храни са кимчи, кефир, комбуча и др.

Тъй като пробиотиците действат като добри бактерии, когато се приемат в адекватни количества, те ще имат полза при контролирането или намаляването на всякакви храносмилателни проблеми.

2. Плодове и зеленчуци:

Яденето на добра порция сезонни плодове и зеленчуци всеки ден ще се погрижи за имунната система. Плодовете и зеленчуците осигуряват множество ползи за здравето. Те са заредени с много хранителни вещества, антиоксиданти, фибри и здравословен микробиом.

Банани и ябълки: Бананите и ябълките имат високо съдържание на пектин, разтворими фибри, които нормализират работата на червата, действат като пребиотик и действат успокояващо на храносмилателната система. Това показва, че той подхранва полезните бактерии в стомаха ви, известни като чревната микробиота.

Проверете също: Изтичат ли ви червата? Направете този тест, за да разберете

Ябълки за стомаха
Една ябълка на ден държи лекарите далеч! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

нар: Наровете са богати на антиоксиданти и полифеноли. Действат като пребиотици. Те значително подобряват бактериите като bifidobacterium и lactobacillus и помагат за подобряване на цялостното здраве на нашите черва.

Горски плодове: Според изследване, горските плодове насърчават разнообразна и здрава чревна микробна екосистема, като осигуряват храна за полезните чревни бактерии. Кръстоцветните растения като броколи, зеле и карфиол съдържат уникални химикали, които чревните бактерии могат да използват. Те съдържат биохимично вещество, което подпомага имунния надзор и поддържането на чревната флора.

Зелен грах: Фасулът е богат на фибри, които поддържат здравето на храносмилането и подхранват добрите чревни бактерии, необходими за човешкото здраве.

Така че не забравяйте, че многото плодове и зеленчуци не само ще се погрижат за вашия имунитет, но също така ще помогнат за храненето на добрите бактерии в червата ви.

3. Пълнозърнести храни:

Чревната микробиота е от решаващо значение за здравословното храносмилане и може да допринесе или да предотврати заболяване. Пълнозърнестите храни са важен източник на хранителни вещества за чревната микробиота и поддържат здрава чревна флора. Пълнозърнеста пшеница, просо, кафяв ориз, овес и т.н. са някои примери за щадящи червата храни, които можете да включите в диетата си.

4. Полифеноли:

Полифенолите са съединения, открити в растителни храни. Имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Полифенолите се консумират от чревния микробиом, който също произвежда здравословни вещества. Като насърчават растежа на добри бактерии и инхибират растежа на патогени, полифенолите имат антимикробен ефект.

Ползи от лененото семе
Три семена са малки по размер, но с големи ползи! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Конопени семена: Както разтворимите, така и неразтворимите фибри в лененото семе се ферментират от вашите чревни бактерии за насърчаване на здравето на червата и насърчаване на редовността на червата.

Билков чай: Здравият стомах може да се поддържа естествено с помощта на билки. катехините и флаванолите са основният клас. Пийте много билкови чайове, като чай от лайка, зелен чай или дори чай от джинджифил и лимон, за да подобрите храносмилането и имунитета.

5. Подправки:

Както всички знаем, здравословното храносмилане е необходимо за здрава имунна система и здравословен живот. Подправките могат да бъдат чудесен приятел в борбата за подобряване на здравето на червата. Те са заредени с множество ползи за здравето, като действат като антиоксидант и имат противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни свойства.

жълто: Куркуминът в куркумата стимулира растежа на здрава чревна флора и инхибира растежа на вредни организми.

Чесън: Здравословните бактерии в храносмилателния ви тракт се захранват с инсулин, вид несмилаеми въглехидрати или „функционални фибри“, които естествено се съдържат в изобилие в чесъна.

канела: Според предишни изследвания, канелата инхибира растежа на “неприятелски” бактерии, като същевременно поддържа идеалната среда за растежа на “приятелски” чревни бактерии.

Ползи за здравето от чесън
Направете чесън част от ежедневната си диета. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Храни, които трябва да избягвате в Monsoon за здравето на червата

Сурови зеленчуци: Яжте варени или задушени зеленчуци вместо сурови зеленчуци, защото зеленчуците могат да съдържат бактерии и вируси, които могат да причинят стомашни заболявания и да влошат здравето на червата.

Ям навън: Видът храна, за която жадуваме със смяната на сезоните, е напълно разбираем, но това, което идва с тези желания, са много проблеми като подуване на корема, лошо храносмилане и стомашни болки.

Пържена храна: Пържената храна е тежка за нашето чревно храносмилане. Тъй като изключително влажното време вече забавя процеса на храносмилане, пакорите, самосите и пържените картофи ще бъдат бреме. Вместо това изберете здравословни домашно приготвени опции като опаковки или топли супи.

Leave a Comment