Странични ефекти на гхи: Хората с тези 5 здравословни проблема трябва да избягват гхи

Гхи е богато на витамини, омега мастни киселини и антиоксиданти. Той се използва като средство за готвене от древни времена и все още присъства във всеки индийски дом. Всъщност звезди на Боливуд като Шилпа Шети Кундра и Ракул Прийт препоръчват ежедневна консумация на гхи. Може би вече знаете, че гхи има широк спектър от ползи за здравето, но също така трябва да сте наясно, че не всеки трябва да го консумира.

Да, прочетохте правилно! Ghee също има някои странични ефекти.

И така, кой трябва да избягва гхи?

Health Shots се свързаха с Хари Лакшми, консултант диетолог/диетолог, Болници за майчинство, Ченай, за да обсъдят дали гхи е правилният избор за всички и кой трябва да избягва употребата му.

Гхи е много по-здравословно, но трябва да внимавате. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Лакшми казва,гхи Повечето наситени животински мазнини са по-здравословни. Наситените мазнини са полезни за поддържане на холестерола под контрол и за поддържане на здравето на сърцето. Но някои хора вярват, че гхи е нездравословно за тях, защото съдържа мазнини. За съжаление това е вярно.”

„Да, гхи е богато на здравословни мазнини като омега-3, които са полезни за вашето здраве. Но гхи не е добро за всеки. Има определени случаи или здравословни състояния, при които човек трябва да избягва консумацията на гхи с храна.“

Ето 5 здравословни състояния, при които трябва да избягвате консумацията на гхи:

1. Ако имате алергия към мляко

Тъй като гхи е млечен продукт, хората с млечни алергии не могат да го приемат или трябва да го консумират само в умерени количества. Консумацията на гхи може да причини симптоми като обрив, уртикария, повръщане или диария. Въпреки че има някои хора с непоносимост към лактоза, които понасят гхи. Така че, ако имате алергия към мляко или непоносимост към лактоза, консултирайте се с вашия лекар за това.

Странични ефекти на Ghee
Гхи може да бъде вредно. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

2. Не е за сърдечно болни

Наличието на окислен холестерол в гхи може да увеличи риска от различни заболявания, включително сърдечни заболявания. Поради наличието на мастни киселини повишава риска от инфаркт. Всъщност Американската сърдечна асоциация препоръчва ограничаване на консумацията на наситени мазнини до по-малко от 7 процента.

Прочетете също: Rakulpreet и Bhumi са законни фенове на кафето гхи! Ето защо трябва да опитате

3. Болести, свързани с черния дроб

Гхи не е причината за чернодробните проблеми, но ако вече имате заболявания, свързани с черния дроб като жълтеница, мастен черен дроб, стомашно-чревни болки, трябва да избягвате гхи, тъй като може да причини сериозни проблеми с органите. Консумацията на гхи в строго умерени количества обаче не причинява проблеми на черния дроб.

Прочетете също: Яденето на гхи и мед заедно може да бъде вредно! Вярно ли е?

4. Хора със затлъстяване

Ако сте на диета за отслабване, две супени лъжици гхи на ден са полезни. Но ако увеличите приема му, това може да доведе до наддаване на тегло. Лакшми казва: „Гхи съдържа конюгирана линолова киселина (CLA), която помага на хората да отслабнат, но все още е калорична храна и прекомерната му консумация може да доведе до затлъстяване. Така че не се препоръчва за хора със затлъстяване.”

Странични ефекти на Ghee
Поднорменото тегло също води до здравословни проблеми, така че бъдете внимателни. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

5. Бременните жени имат проблеми с храносмилането

Въпреки че някои хора намират гхи за слабително, то може да бъде и трудно за смилане. Ето защо, ако редовно изпитвате храносмилателни проблеми като лошо храносмилане, подуване на корема или запек, трябва да го избягвате или да го консумирате с повишено внимание. Бременните жени се съветват да намалят приема на гхи, тъй като често изпитват лошо храносмилане и подуване на корема.

Leave a Comment