Холестеролна диета: 5 плода за понижаване на нивата на холестерола

Вашето тяло се нуждае от холестерол, специфичен вид мазнини, за да произвежда хормони, витамини и нови клетки. Но твърде много холестерол може да бъде вредно. Наличието на твърде много липопротеини с ниска плътност (LDL или лош холестерол) в кръвта ви може да увеличи риска от инфаркт и инсулт с течение на времето. За да го балансирате, трябва да сте наясно откъде идва в тялото ви. Всъщност той има два източника: първо, черният ви дроб го произвежда, и второ, храната. Така че, ако се борите с високи нива на холестерол, яжте тези плодове, за да намалите холестерола.

Кои плодове са полезни за хора, страдащи от проблеми с холестерола?

Никакви резултати не могат да помогнат или да разберат Контролира нивата на холестеролаHealth Shots се свърза с Delnaz Chanduwadia, главен диетолог и диетолог, болница Jaslok.

Chanduwadia казва, че ако холестеролът ви е висок, вината за това е вашата нездравословна диета, която е богата на рафинирани храни, пържени храни, захар, преработени храни и ниско съдържание на фибри. Добавете фактори за начина на живот като тютюнопушене, липса на упражнения и основни състояния като високо кръвно налягане или диабет. Така че, за да контролирате нивото на холестерола си, трябва да държите под око всички тези фактори. Въпреки това, здравословната диета, състояща се от правилните плодове, богати на основни витамини, минерали и антиоксиданти, помага за контролиране на холестерола. “

Поддържайте нивата на холестерола си под контрол. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Ето 5 плода за понижаване на нивата на холестерола:

1. Плодове, богати на фибри

Яденето на твърде много храни с високо съдържание на натрий и наситени мазнини може да доведе до небалансирани нива на холестерола. Въпреки това може да не знаете, че разтворимите храни, богати на фибри, които са полезни за сърцето, могат да помогнат за понижаване на високите нива на холестерол. Chanduwadia казва: „Плодовете са богати на разтворими фибри, наречени пектин, които помагат за понижаване на холестерола. Най-добрите храни, богати на фибри, които можете да ядете, са ябълките и крушите.” Освен това, фибрите също могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и да ви държат сити за по-дълго време, което може да ви помогне да ядете по-малко и евентуално да отслабнете.

2. Горски плодове

Горските плодове са хранителна сила. Те предлагат богатство от ползи за здравето. Те се считат за един от най-вкусните и разнообразни източници на фитонутриенти. Поради техните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, те са особено богати на известни биоактивни химикали Профилактика на сърдечни заболявания и други хронични заболявания. Просто не забравяйте да ги ядете умерено, според Chanduwadia, “Плодовете помагат за понижаване на холестерола и възпалението поради техните антиоксиданти.”

Плодове за понижаване на холестерола
Давайте горски плодове и други богати на антиоксиданти храни за управление на холестерола. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

3. Авокадо

Според Калифорнийската комисия по авокадо, яденето на авокадо може да помогне на тялото ви да абсорбира други хранителни вещества от вашата диета. Те са богати на мононенаситени и полиненаситени мазнини, които освен всичко друго са полезни и за сърцето. Освен това авокадото може значително да управлява нивата на холестерола както на липопротеините с висока плътност (HDL), така и на липопротеините с ниска плътност (LDL). Така че, насладете им се не само за вашата красота, но и за здравето на вашето сърце!

4. Банани

Кой не обича този сладък, сладък плод, на който е невъзможно да се устои? Бананите са не само универсален и лесен за консумация плод, но и отлична суперхрана, тъй като съдържат фибри, основни витамини и минерали, както и естествени захари като захароза, фруктоза и глюкоза. Според Chanduwadia, „Бананите са добър източник на калий и фибри, което помага. За намаляване на холестерола и кръвно налягане“, всъщност бананите също съдържат витамин С и магнезий, което ги прави чудесна добавка към закуската.

Плодове за понижаване на холестерола
Този добър стар плод може да има най-силен ефект върху вашето здраве! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

5. Цитрусови плодове

Веществото, наречено пектин, съдържащо се в крушите и ябълките, понижава холестерола. И така, какъв цитрусов плод! Цитрусовите плодове са богати на витамин С и фибри и тъй като съдържат мощни антиоксидантни свойства, те работят за понижаване на вредния LDL холестерол и триглицериди и повишават здравословния HDL холестерол. Освен това витамин С намалява риска от сърдечни заболявания и кръвно налягане. Само един съвет: избягвайте да пиете сок, тъй като съдържа захар, а вместо това яжте цитрусови плодове.

Leave a Comment