5 мусонни кожни инфекции, които могат да изглеждат като екзема, но не са

Индийските мусони може да предложат нещо специално, но дъждовете носят и редица здравословни проблеми, особено за кожата. Шансовете за кожни инфекции се увеличават по време на мусоните поради високата влажност и растежа на бактериите.

Но мусонните инфекции често се свързват с екзема. Подобни симптоми могат да бъдат причинени от различни видове кожни заболявания, така че е много важно да ги изследвате обстойно за правилно лечение.

Как да открием разликата между екзема и други кожни инфекции, които са преобладаващи по време на сезона на мусоните, Health Shot се свърза с д-р Б. Л. Джангид, дерматолог и хирург по трансплантация на коса, клиника SkinCure, Сакет, Ню Делхи.

Как да разберете дали е екзема или мусонна кожна инфекция?

Кожните заболявания са по-чести по време на мусоните поради повишените нива на влажност. Това прави кожата податлива на алергии, инфекции и обриви. От екзема до други сърбящи кожни алергии, рискът от кожни заболявания и други инфекции се увеличава през този сезон.

Научете разликата между кожни инфекции и екзема. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Когато бактерия, гъбичка или вирус навлезе в кожата ви, това може да причини кожна инфекция. Но всички тези състояния имат различни симптоми, които само лекар може да диагностицира и лекува.

Ето 5 кожни състояния, които може да изглеждат като екзема, но не са:

1. Краста: Малко, ровещо се кожно заболяване, свързано с акари, което е заразно и изключително дразнещо. В семейство, училище или старчески дом крастата може да се разпространи бързо чрез близък физически контакт.

2. Псориазис: Псориазис Това е кожно заболяване, което обикновено засяга коленете, лактите, тялото и скалпа. Причинява обрив със сърбящи, лющещи се петна. Псориазисът е често срещано хронично заболяване, за което няма лечение.

3. Копривна треска: Сърбящите рани се причиняват от копривна треска, известна още като уртикария, която може да бъде причинена от определени храни, лекарства или фактори на околната среда. Сърбяща, надигната, зачервена или обезцветена кожа на повърхността на кожата са някои от симптомите.

4. Херпес зостер: Гъбична инфекция на скалпа или кожата, която е силно заразна. Херпес зостер може да се предаде чрез контакт със заразено животно или предмет или чрез контакт кожа до кожа. Обикновено люспест, може също да е червен и раздразнен.

Мусонни кожни инфекции
Уверете се, че поддържате хигиена. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

5. Алергии: Някои хора имат алергии, когато времето се промени. Те могат да развият симптоми като кихане, сърбеж, кашлица, зачервяване на кожата или подуване.

Как се различава екземата от тези кожни инфекции?

Много кожни проблеми възникват по време на мусоните. Част от гореспоменатите инфекции и екзема. Но екземата е съвсем различно състояние. Ето всичко за него.

Какво е екзема?

Д-р Джангид каза: „А кожна инфекция Може много да прилича на екзема. Екземата е незаразно, но хронично състояние на кожата, което вероятно е причинено както от генетични фактори, така и от фактори на околната среда, като влажност и променящи се температури. Засяга най-вече бебета и деца, но може да засегне и възрастни.”

Симптоми на екзема

Флексуралната екзема е най-честият тип екзема, наблюдавана при деца, появяваща се в кожните гънки. Екземата може да бъде суха или мокра. Първоначално кожата ще стане много суха, последвана от обрив, който е често срещан симптом на суха екзема, и с течение на времето кожата може да се напука, което води до образуване на мехури, зачервена и възпалена кожа с образуване на мехури, от които изтича течност. При мокра екзема. “При възрастните има различни фактори, които водят до екзема. Обикновено на 50-60 години започват да се появяват проблеми със сухата кожа, така че те развиват суха екзема, която в крайна сметка преминава във влажна екзема”, казва д-р Джангид.

Мусонни кожни инфекции
Мусонът може да накара кожата ви да сърби толкова много. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Екземата е нелечима, но нейните симптоми могат да бъдат лекувани след анализ на състоянието на кожата.

Как да лекуваме екзема?

Не забравяйте, че различните видове инфекции имат различни симптоми. Дали става въпрос за бактериална, вирусна или гъбична инфекция може да обясни само лекар след физикален преглед. А в случай на екзема или кожна инфекция се препоръчва да посетите сертифициран дерматолог, който може да осигури лекарства, които могат да бъдат комбинация от локални кремове, лекарства или терапия след анализ на състоянието на кожата ви.

И накрая, поддържайте кожата си хидратирана, използвайте пудра върху гъвкавите зони, за да избегнете навлажняване, и се храните правилно, за да имате добра имунна система.

Leave a Comment