5 най-добри масла за готвене за диабетици

Когато става въпрос за здравословно хранене, изборът на правилното масло е важен, особено за хора с медицински проблеми като диабет. Нека ви помогнем да изберете някои безопасни масла за готвене за диабетици.

Health Shots се свързаха с Rupshree Jaiswal, консултант-диетолог/диетолог, Motherhood Hospitals, Mechanic Nagar, Indore, за да разберат значението на олиото за готвене при контролирането на диабета и кои олио Най-доброто за диабетици.

Значението на готварското масло за контролиране на диабета

Джайсвал казва: „Една от най-важните съставки в храната е олиото за готвене, особено за хора със заболявания като диабет. Диабетиците трябва да следят приема на мазнини.” Но тъй като вече знаем, че не всички мазнини са полезни, използването на здравословни готварски масла е отличен начин за добавяне на здравословни мазнини за поддържане на балансирана диета.

Използвайте олио за готвене със здравословни мазнини! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Американската диабетна асоциация препоръчва да се избягват трансмазнините, когато е възможно, и да се ядат повече мононенаситени и полиненаситени мазнини, отколкото наситени мазнини.

Така че, за да направи избора ви ясен и лесен при избора на правилния тип масло, Jaiswal изброи някои от най-добрите масла за готвене, които съдържат здравословни мазнини и могат да се консумират умерено като порция. Диабетна диета.

Ето 5 масла за готвене, които да използвате за диабетици:

1. Зехтин

Необработеният зехтин е предназначен да се консумира суров и да не се нагрява със смеси от салати и ориз, докато зехтинът от кюспе може да се използва като среда за готвене. Тъй като съдържа антиоксидант, наречен тирозол, който действа като терапевтичен агент и помага за подобряване на инсулиновата резистентност. Освен това, това масло има противовъзпалителни свойства и също така намалява риска от затлъстяване поради меката си консистенция.

Олио за готвене за диабетици
Зехтинът има множество ползи за здравето. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

2. Сусамово масло

Сусамовото масло е лесно достъпно в индийските домакинства и е добре известно масло, което може да бъде от полза за кожата и косата. Но сусамовото масло е полезно и за диабетици, тъй като е богато на витамин Е и други антиоксиданти като лигнани и противовъзпалителни свойства. Всъщност, това също е добро за поддържане на кръвната захар и холестерола под контрол.

Прочетете също: Ако не гхи, не търсете повече от тези 7 здравословни масла за готвене

3. Масло от оризови трици

Jaiswal казва: „Маслото от оризови трици се смята за най-здравословното масло за здравето на сърцето. То е богато на мононенаситени мастни киселини и антиоксиданти, които са полезни за пациенти с диабет.” Всъщност, проучване в American Journal of Medicine предполага, че използването на сусамово масло и масло от оризови трици заедно като олио за готвене може да намали хипергликемията и да контролира нивата на кръвната захар.

Прочетете също: Чували ли сте за табела за предотвратяване на диабет? Ето защо трябва да се спрете на него

4. Фъстъци/фъстъчено масло

Друго масло, което може да се използва за готвене на храна за диабетици, е фъстъчено или фъстъчено масло. Фъстъците или фъстъченото масло са богати на полиненаситени и мононенаситени мазнини, които помагат за контролиране на лошия холестерол и затова са чудесни за хора с диабет. Това масло с аромат на бадем също има предимствата на витамин Е.

Олио за готвене за диабетици
Фъстъченото масло е правилният избор, скъпа! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

5. Кокосово масло

Кокосовото масло е добре известно масло, което има множество ползи за кожата, косата и цялостното ви здраве. Jaiswal казва: „Кокосовото масло потиска апетита и изгаря по-добре мазнините, а също така помага при загуба на мазнини и управление на теглото. Той повишава нивата на добрия холестерол в тялото и поддържа здравето на сърцето.” Освен това, той е източник на здравословни наситени мазнини, които могат ефективно да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар.

Leave a Comment