5 признака на дехидратирана кожа и как да я поправим

Чувствате ли някога, че кожата ви остава суха, сърбяща или чувствителна, независимо какво правите? Е, това може да са признаци на дехидратирана кожа. Моля, имайте предвид, че сухата кожа и дехидратираната кожа са два различни проблема. Ако сте объркани, днес ще обсъдим признаците и симптомите на дехидратирана кожа, за да можете ефективно да излекувате проблема.

Health Shots се свърза с д-р Рашми Равиндра, консултант по дерматология и козметология, болница Fortis, Bannerghatta Road, Бенгалуру, който изброи симптомите на дехидратирана кожа.

Д-р Равиндра казва: „Има различни признаци, които показват, че на кожата й липсва хидратация. Това означава Дехидратирана кожа. Това се случва, когато човек загуби повече вода, отколкото приема.”

Ето 5 признака, че на кожата ви липсва хидратация:

1. Суха кожа

Дехидратираната кожа може да причини сухота. Д-р Рабиндра казва: „Може да има обща сухота на кожата, или сухота, или люспести лезии със или без сърбеж.“ Това се дължи на липсата на влага в кожата, която се получава отвътре.

Трябва да се грижите правилно за сухата си кожа. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

2. Тъпост

Ако тенът ви изглежда матов, неравномерен и уморен, това може да е резултат от дехидратирана кожа.

3. Тъмни кръгове и бръчки

Когато тялото ви не е правилно хидратирано, се появяват тъмни кръгове под очите заедно с хлътнали очи. Всъщност ще има повече фини линии и бръчки, което означава, че кожата е станала по-малко еластична.

4. Сърбеж

Това е много често срещан симптом на дехидратирана кожа. Ако усещате кожата си на петна, люспи и сърбеж, това ясно означава, че кожата ви няма влага и хидратация.

5. Сухи очи, устни и уста

Дехидратираната кожа също включва симптоми като сухота в очите, сухота в устата и сухи устни.

Страничните ефекти на дехидратирана кожа включват:

  • Акне или пъпки: Сухата кожа прави порите ви по-вероятно да се разширят, което позволява на бактериите, причиняващи акне, да проникнат по-дълбоко в кожата ви.
  • Зачервяване: Сухата кожа обикновено не е опасна. Но ако се пренебрегне, сухата кожа може да доведе до дехидратация на кожата, което може да доведе до обриви, напукана кожа и зачервяване.
  • Възпаление: Кожните възпаления и обриви могат да причинят зачервяване, дискомфорт, сърбеж и сухота. Те също могат да бъдат трудни за откриване и лечение.
  • Задръстване: Мъртвите кожни клетки, потта, замърсителите и себумът се натрупват в порите, причинявайки задръствания.
  • Повишена чувствителност на кожата: Дехидратацията прави кожата ви по-чувствителна и податлива на възпаления. Повишената чувствителност на кожата се характеризира с обриви, сухи участъци и зачервявания.

Каква е разликата между суха и дехидратирана кожа?

Да, има разлика между суха кожа и дехидратирана кожа. Сухата кожа е сравнително бедна на естествени масла. Появява се при състояния, свързани с екзема или псориатична кожа или поради естествено, често миене или необичайно суха кожа. Докато дехидратираната кожа има недостатъчно съдържание на вода поради недостатъчен прием на вода.

Дехидратирана кожа
Сухата кожа може да се превърне в кожа, склонна към акне. С любезното съдействие на изображението: Pixabay

Как да хидратираме кожата си?

1. Пийте вода: Адекватният прием на вода е от съществено значение, за да поддържате кожата си добре хидратирана. По-специално, много е важно да пиете поне три до четири чаши хладка вода сутрин.

2. Антиоксиданти: Консумирайте достатъчни количества пресни плодове и зеленчуци в ежедневната си диета, които имат антиоксидантна активност. Ще запази кожата ви мека и еластична.

3. Масло за лице: Може да се прилага, ако имате суха кожа масло за лице Преди и след къпане.

4. Нека душът е кратък: Правилното къпане е важно, за да се избегне суха кожа. Но не прекарвайте твърде дълго под душа. Вземането на бърза вана с хладка вода ще помогне.

5. Овлажнител: Не забравяйте да нанесете добро количество овлажнител и особено след душ. Предназначен е за редовна хидратация и поддържане на кожата еластична.

Пълзящо растение

За дехидратирана кожа, пиенето на много вода, яденето на много плодове и зеленчуци и използването на овлажнител с нежен почистващ продукт локално и нанасянето на слънцезащитен крем, когато сте на открито, са всички начини да хидратирате кожата си. Така че следвайте тези съвети.

Leave a Comment