7 причини за алопеция, състояние на косопад

Начинът, по който тялото ни реагира и реагира, е отражение на нашето вътрешно здраве. Честите стомашни проблеми са признак за проблемни черва например. По същия начин някои проблеми с косата всъщност са сигнал за по-сериозни вътрешни здравословни проблеми. Ето защо не винаги е разумно да игнорирате косопада и изтъняването на косата. Всъщност загубата на коса може да бъде симптом на алопеция. Нека да разберем какво е това и какво причинява алопеция.

Какво представлява алопецията?

Кожното заболяване е известно още като алопеция Плешив ареата, причинява внезапна загуба на коса, особено на скалпа и в областта около веждите, миглите и устата. Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ твърди, че имунната система атакува космените фоликули, което се проявява като косопад. Косопадът на малки петна е често срещано оплакване сред страдащите от това заболяване, където може да стане екстремно.

Експертно мнение за алопеция

Health Shots се свърза с д-р Ринки Капур, консултант дерматолог, козметичен дерматолог и дерматохирург, The Aesthetic Clinic, за да разбере какво причинява алопеция.

Чувствате ли се сякаш нищо не може да поправи косопада ви? С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Д-р Капур казва: „Алопецията е често срещана с възрастта, но определено можете да я лекувате и да забавите прогресията й. Не е същото като косопад. Това се случва, когато косата започне да губи обем и плътност и чувствате, че имате по-малко коса на главата си и може да оплешивявате.”

Той добавя: „Разбира се, щом поискате това, ще чуете много причини и домашни средства, но не всички от тях са верни. Ако сте здрави и все още забелязвате по-слаб растеж на косата, изтъняване на косата и косопад, тогава е време за да разберете истинската причина за алопецията.

7 често срещани причини, поради които косата ви може да пада, включват:

1. Прекомерен стрес

Когато сме стресирани, нашата нервна система и храносмилателната система са засегнати и това води до много дисбаланси в тялото. Косата и скалпът ни не получават нужните хранителни вещества и постепенно косата започва да изтънява и пада. Стресът може да се дължи на работа, прекомерно мислене, операция, травматично нараняване, личен живот и др.

2. Храната, която ядете

Косата се нуждае от много хранителни вещества, за да остане здрава. Те се нуждаят от дневна доза витамини, цинк, биотин, желязо, цинк, мастни киселини, селен и други протеини и ако не се храните балансирано, косопадът само ще се ускори.

Причини за алопеция
Трябва да следите ежедневната си диета. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

3. Наследствени

Алопецията или болестите, които причиняват екстремна загуба на коса, може да са генетични, но това не е научно доказано. Следователно не може да бъде причина за отчуждение. Може да има и други фактори.

4. Прическа и лечение на косата

Използването на стегнати прически, повтарянето на една и съща прическа всеки ден, горещи процедури за коса, стилизиране и боядисване на коса, къдрене и използване на агресивни продукти за коса могат да увредят космените фоликули и кичури и да направят косата тънка и слаба.

Прочетете също: 3 експерти по косата споделят 5 златни правила за дълга и гъста коса

5. Хормонални промени

Хормоналните нива се колебаят поради много неща, като бременност, раждане, менопауза и дори пубертетът може да повлияе на способността на космените фоликули и да причини изтъняване на косата и появата на плешивост.

Причини за алопеция
Хормоните могат да бъдат манипулирани, изображението е предоставено от Shutterstock

6. Стареене

Косопадът с напредване на възрастта е най-честата причина за оплешивяване. Някои предпочитат да го игнорират напълно, докато други избират да го прикрият с прическа и грим. И все пак има някои, които предпочитат да го лекуват. Така че, консултирайте се с вашия лекар, ако причината зад косопада е алопеция.

7. Пърхот и други кожни инфекции

Могат да възникнат различни заболявания и инфекции Причини за падане на косата. Следователно никога не е добра идея да пренебрегвате инфекциите на скалпа. Белите, лющещи се части от косата ви могат да блокират фоликулите и да причинят изтъняване и в крайна сметка загуба на коса. Чрез лечение на основната инфекция растежът на косата може да бъде възстановен и по-нататъшната загуба на коса може да бъде избегната.

Причини за алопеция
Пърхотът може да се контролира с прости съвети за грижа за косата. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Пълзящо растение

Не забравяйте, че правилната диагноза е първата стъпка към правилното лечение. Правилното лечение може да ви помогне с изтънялата коса, да подобри плътността и здравината на косата. Има много лечения, които могат да върнат славата на вашата корона.

Leave a Comment