7 съвета за лечение на кожни проблеми, дължащи се на диабет

Диабетът е състояние, което увеличава риска от други здравословни проблеми. Всъщност свързаният с диабета дисбаланс на кръвната захар може да повлияе негативно не само на други части на тялото, но и на кожата. Ако имате диабет, може да сте податливи на суха кожа, която се напуква, сърби и лесно се инфектира.

В допълнение към сухата кожа, колебанията на кръвната захар могат да причинят мехури, червени или тъмни петна по кожата, бактериални инфекции, диабетна дермопатия (състояние, характеризиращо се със светлокафяви петна) и acanthosis nigricans (тъмна лента от плътна, кадифена кожа, особено по : подмишниците, слабините и задната част на врата в близката област).

Health Shots разговаря с д-р Ниведита Даду, известен дерматолог и основател и председател на Dadu Medical Center, който споделя най-добрите начини или съвети за избягване на кожни проблеми, ако имате диабет.

Но първо нека видим защо Диабетът причинява кожни проблеми.

Трябва да си много хитър. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Диабет и кожни проблеми

Д-р Даду казва: „Повечето хора с диабет или преддиабет изпитват повтарящи се кожни проблеми или кожни проблеми в някакъв момент от живота си. Диабетът причинява висока кръвна захар, което може да доведе до лошо кръвообращение в тялото. В резултат на това кръвоносните съдове и нервите не получават достатъчно кръв и хранителни вещества. Следователно намаленото кръвообращение намалява способността на кожата да заздравява и уврежда колагена на кожата, като по този начин лишава кожата от способността й да „отскача“.“ Поради това белите кръвни клетки също губят способността си да се борят с инфекциите, което е една от Причини за развитие на диабетно стъпало.

Какви кожни проблеми имат диабетиците?

Увредените кожни клетки губят способността си да функционират правилно и кожата става по-чувствителна към температура и натиск. В ранните стадии на диабета хората изпитват петна по кожата. На шията или подмишниците могат да се появят петна. Някои хора също изпитват бледа кожа. „Поради лошото кръвообращение сърбежът може да се появи в различни части на тялото, особено в долната част на краката“, казва д-р Даду.

Диабетът е кожен проблем
Кожните проблеми при диабет включват сухота и сърбеж. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Диабет Също така повишава чувствителността на кожата ви, което прави порязвания и натъртвания по-вероятни. Ако тези наранявания се пренебрегнат, могат да възникнат по-сериозни инфекции, тъй като диабетът забавя оздравителния процес, като пречи на активирането на имунната система.

Ето 7 съвета за справяне с кожни проблеми, ако имате диабет, според д-р Даду:

1. Следвайте здравословен начин на живот: Хората с фамилна анамнеза за диабет също трябва да внимават за симптоми на витилиго и псориазис. Редовният прием на лекарства за контролиране на диабета, упражнения и контролирана диета могат да помогнат за контролиране на повечето кожни проблеми.

2. Поддържайте хигиена на кожата: Поддържайте кожата си чиста и суха, особено в проблемните зони като подмишниците, под гърдите, между пръстите на краката и около слабините.

3. Не вземайте горещи вани: Избягвайте много горещи вани и душове. Вземете душ два пъти при горещо и влажно време, за да намалите изпотяването и по този начин да намалите вероятността от инфекция.

4. Поддържайте кожата си хидратирана: Овлажнявайте кожата си два пъти на ден. Нанесете овлажнител върху цялата си кожа, ако кожата ви е суха, тъй като сухотата може да причини алергична реакция към потта.

Диабетът е кожен проблем
Използвайте овлажнител, за да подхраните кожата си. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

5. Погрижете се за краката и ръцете си: Пациентите с диабет са по-склонни да развият други заболявания, свързани с кожата и ръцете. Проверявайте ги ежедневно за рани и порязвания. Носете широки, равни обувки, които стоят добре.

6. Обработете незабавно раната: Нанесете незабавно антибиотичен мехлем върху порязвания и рани.

7. Винаги носете слънцезащитни продукти: Носете слънцезащитен крем SPF 40 всеки ден. Слънцезащитен крем Предпазва кожата ви от увреждане от слънцето и вредното му въздействие.

И накрая, пийте много вода, за да се поддържате хидратирани и включете в диетата си канела, горски плодове, алое вера, горски плодове, домати, амла, кисело мляко, лимонова трева и др.

Leave a Comment