7 храни за възстановяване на мускулите след тежка тренировка

Всички тренировки, особено напрегнатите, могат да подложат тялото на стрес. Следователно, когато тренирате, различни мускули се уморяват. За да се борите с това, трябва да консумирате тези 7 храни за възстановяване на мускулите.

Значението на почивката и възстановяването след тренировка

Като почивате, вие давате време на тялото си да се възстанови. Но много хора се чувстват зле, когато пропуснат ден за упражнения. Въпреки това, знаейки, че почивката и храната имат няколко предимства за възстановяване, може да помогне за намаляване на това чувство за вина.

Например почивката е необходима за физическо възстановяване, възстановяване и укрепване на мускулите. Като си почивате достатъчно, можете да избегнете наранявания и мускулна умора. Освен това ще повиши ефективността ви. Една питателна диета за възстановяване на мускулите обаче може да помогне да дадете на тялото си енергията, от която се нуждае. Храните са много важни, защото спомагат за по-бързото усвояване на хранителните вещества от организма, което от своя страна ускорява оздравителния процес.

Health Shots разговаря с Дивия Гопал, консултант – диетолог/диетолог, болница за майчинство, Банашанкари, Бенгалуру, за да разбере кои са най-добрите храни за възстановяване на мускулите.

Консумирайте тези храни, за да избегнете мускулни болки. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Divya казва: „Мускулната болка е често срещана при тези, които тренират или извършват тежки физически дейности като бягане, колоездене, вдигане на тежести и т.н. Физическото обучение има своите недостатъци, които могат да бъдат неудобни и да повлияят на ежедневните ви дейности За щастие, има много начини да осигурите здравето на мускулите си и стратегии за намаляване на увреждането на мускулите, причинено от упражнения. Здравословното хранене е решение!

Добавете тези 7 храни към вашата диета за по-бързо възстановяване на мускулите:

1. Диня

Динята е хидратираща, вкусна и пълна с хранителни вещества. Те са заредени с аминокиселината L-цитрулин, която е градивният елемент на протеина. Той ще има антиоксидантен ефект върху тялото ви и ще увеличи производството на азотен оксид от тялото ви, за който е известно, че подобрява притока на кръв към мускулите и клетъчната енергия.

2. Мазни риби

Мазната риба като сьомга, сардини и пъстърва съдържа основни хранителни вещества, които ще ви помогнат бързо да възстановите мускулите. Той също така съдържа омега-3 мазнини, които могат да помогнат на тялото ви да се бори с възпалението и да изгради мускули.

3. Нар

Яденето на нар или пиенето на сок от нар има положителен ефект върху вашето здраве, защото е богат източник на полифеноли, които са растителни съединения, които имат противовъзпалителни свойства.

Храни за възстановяване на мускулите
Нарът е страхотен за ядене. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

4. Яйца

Яйцата трябва да са най-популярният хранителен продукт сред хората, които се грижат за здравето си. Те са пълни с протеини и хранителни вещества – плътните жълтъци осигуряват на тялото ви витамини, минерали и мастни киселини. Добавянето на яйца към ежедневната ви диета ще подобри здравето на мускулите ви.

5. Млечни продукти

Ако искате да сте във форма, не можете да изключите млечните продукти от ежедневната си диета. Млякото и млечните продукти като извара, извара и кисело мляко са полезни за вашето здраве, защото са богати на протеини и осигуряват на тялото ви хранителните вещества, от които се нуждае за мускулен растеж и възстановяване.

6. Бобови растения, леща и варива

Основни хранителни продукти като дал, леща и варива, които се предлагат във всяко индийско домакинство, могат да помогнат за цялостното възстановяване на мускулите, тъй като са богати на протеини и фибри.

Храни за възстановяване на мускулите
Балансираната диета е ключът към доброто здраве. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

7. Витамин D

Както рискът от падане, така и проксималната слабост се повишават от ниските нива на витамин D. Следователно витамин D е от решаващо значение за поддържане на здрава мускулна функция. Той помага на мускулите да се възстановят по-бързо след усилени тренировки и дори може да спре причинените от упражнения мускулни увреждания. Така че яжте сьомга, кисело мляко, мляко, сирене, овесени ядки, тофу, яйчни жълтъци и други храни, богати на витамин D.

Leave a Comment