9 ползи за здравето от растителна диета, които всеки спазващ диета трябва да знае

Диетите на растителна основа стават все по-популярни навсякъде – и има защо. Според Асоциацията за растителна храна, близо една трета от американците казват, че активно се опитват да намалят консумацията на месо и млечни продукти, докато приемат растителна диета. Всичко това, защото диетата на растителна основа може да ви помогне да постигнете целите си за здраве, независимо дали искате да отслабнете, да поддържате добро здраве или просто да се храните добре. Просто казано, тенденцията се подхранва от желанието за по-фокусиран върху здравето начин на живот.

Какво е растителна диета?

Растителната диета е точно това, което подсказва името й. Това е диетична стратегия, която набляга на растителни храни. Включва пълнозърнести храни, боб, бобови растения, ядки, семена и масла в допълнение към плодовете и зеленчуците. Не включва нищо, получено от животни, включително месо, риба, млечни продукти и яйца. Това обаче не означава, че сте вегетарианец или веган, който никога не яде месо или млечни продукти. Вместо това, вие консумирате пропорционално повече храна от растителни източници.

Health Shots разговаря с Rupshree, консултант диетолог/диетолог в Motherhood Hospital, Mechanic Nagar, Indore, за да разбере какво може да направи една растителна диета за вашето здраве.

Яжте добре, ще ви хареса. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

„Растителната диета е здравословна и осигурява хранителните вещества, от които се нуждаете. Но сигурно сте чували за ползите от балансираната диета, която включва и питателна риба, яйца и месо. И така, може ли растителната диета да компенсира това и наистина ли работи премахването на месото от вашата диета? Нека разберем какво прави една растителна диета за вашето тяло.“

И така, здравословна ли е растителната диета?

Храните на растителна основа обикновено са с високо съдържание на фибри и съдържат всички основни витамини и минерали. Освен това са с ниско съдържание на калории, наситени мазнини и холестерол. Обикновено можете да задоволите нуждите си от протеини, калций и други хранителни вещества, ако ядете разнообразни храни на растителна основа. Поради тази причина има много проучвания, които са съгласни, че растителната диета може да подобри вашето здраве и да намали риска от различни заболявания.

Скорошно становище в American Journal of Lifestyle Medicine твърди, че всички лекари трябва да са наясно с ползите от растителна диета за шест различни здравословни разстройства, включително: Covid-19Диабет, рак, сърдечно-съдови заболявания и загуба на тегло.

Според Rupashree, ето 7 ползи за здравето от следването на растителна диета:

1. Понижава кръвното Ви налягане

Високото кръвно налягане може да ви направи уязвими към сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2 Хората, които вече страдат от това състояние, се съветват да избягват месото Храненето на растителна диета ще намали риска, като поддържа кръвното Ви налягане под контрол.

Растителна диета
Можете да понижите кръвното си налягане с растителна диета. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

2. Здраве на сърцето

Месото съдържа наситени мазнини, които могат да навредят на здравето на сърцето ви, ако се консумират в излишък. Медицинският факултет на Бостънския университет установи, че растителната диета може да намали този риск.

3. Управление на теглото

Рискът от затлъстяване се намалява драстично с растителна диета. Добавянето на здравословни продукти към вашата диета ще ви помогне да поддържате здравословно тегло и да избегнете всички усложнения, които идват със затлъстяването.

Прочетете също: Посрещнете нуждите си от протеини с тези 9 източника на растителни протеини във вашата диета

4. Намаляване на риска от Covid-19 и диабет тип 2

Научно наричани „зоонозни болести“, вируси като Covid-19, SARS, говежди спонгиформ, свински грип и птичи грип имат едно общо нещо: всички те се предават от животни. Според изследователи от Масачузетската обща болница (MGH), свързани с Харвард, в ново проучване пациентите, чиято диета се основава на здравословни храни на растителна основа, са имали намален риск от развитие на Covid-19 и диабет тип 2.

5. Помага за поддържане на холестерола

Високият холестерол може да доведе до натрупване на мазнини в кръвта, което може да ограничи притока на кръв. Това състояние може да доведе до сериозни последици като инфаркт, инсулт или сърдечно заболяване.

Растителна диета
Поемете контрол върху сърдечно-съдовото си здраве. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

6. Намалява риска от инсулт

Състояния като високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания, висок холестерол и др. могат да увеличат риска от инсулт. Но следването на растителна диета и здравословен начин на живот може да намали риска.

7. По-нисък риск от деменция

Според клинично проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association, жените след менопауза, които консумират значителни количества растителен протеин, са имали по-нисък риск от внезапна смърт, сърдечно-съдови заболявания и смърт, свързана с деменция, отколкото жените, които консумират по-малко растителен протеин.

8. Управление на менопаузата

Проучване, публикувано от Северноамериканското общество по менопауза в списание „Менопауза“, установи, че растителната диета може да доведе до умерена до тежка загуба на тегло. горещи вълни и други симптоми на менопаузата. Следователно жените се фокусират повече върху растителната диета.

Растителна диета
Горещите вълни са често срещани при жени в менопауза. Но те са управляеми. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

9. Профилактика на астма

За констатациите, публикувани в списанието Nutrition Reviews, изследователският екип проучи доказателства, свързани с диетата и астмата, и установи, че някои храни, включително плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и други храни с високо съдържание на фибри, могат да бъдат полезни за астма, докато други- като млечни продукти и храни с високо съдържание на наситени мазнини – могат да бъдат вредни

Leave a Comment