Ето трите най-добри храни за предотвратяване на падането на косата през този мусон

Страхувате се да се сблъскате с проблеми с косата само за да посрещнете дъждовния сезон? Е, можем да се свържем. Колкото и приятни да са мусоните за очите ни, те могат да бъдат вредни за косата ни. Сухота, къдрене и засилен косопад са някои от тези проблеми.

Защо косопадът се увеличава през дъждовния сезон?

Проучванията показват, че падането на косата се увеличава с 30 процента по време на мусоните и една от двете основни причини за това е липсата на влага и хранителни вещества. влажност Лиши скалпа от естествените му мазнини, което води до сух скалп и отслабени корени. От хранителна гледна точка трябва да имаме храни, богати на желязо, цинк и протеини. Дефицитът на биотин (вид витамин B) и цинк е една от основните причини носене на коса. Не можем да направим много за първото, но със сигурност можем да задоволим хранителните нужди на косата си.

Влажността по време на мусоните уврежда косата ни и причинява косопад. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Е, тук сме измислили начин, с който можете да се насладите на сезона на мусоните, без да се налага да се справяте с проблема си с косопада. Популярният диетолог Ружута Дивекар в последната си публикация в Instagram споделя 3 суперхрани, които могат да ни помогнат при косопад. Дъждовният сезон.

1. Семена от сминдух (Methi)

Ако заедно с мусоните, хормонални проблеми като поликистозно заболяване на яйчниците (PCOD) причиняват падане на косата ви, тогава семената от сминдух ще бъдат полезни, тъй като помагат за подобряване на инсулиновия отговор. Те са богати на витамини А, С и К и имат високо съдържание на протеини и фолиева киселина, от съществено значение за косата. Можете да добавите семена от сминдух към малко топло кокосово масло и да го масажирате върху скалпа си или можете да го включите в диетата си, като го добавите към къри, кичди, райта или тадка.

Семена от сминдух
Семената от сминдух могат да спасят от косопад!

2. Семена на Alib

Маслиновите семена са много богат източник на желязо. Високото му съдържание на желязо не само е полезно за предотвратяване на косопад, но също така се препоръчва за хора с анемия. Маслиновите семена предотвратяват загубата на коса, която идва като страничен ефект от химиотерапията. Можете да накиснете тези семена и да ги ядете с мляко през нощта или да ги смесите с гхи и кокос, за да направите вкусен, но здравословен ладдус!

3. Индийско орехче (Индийско орехче)

индийско орехче Или стафидите са богати на витамин B6, фолиева киселина и магнезий, които помагат за предотвратяване на косопада. Освен това ви позволява да се освободите от стреса. Стресът често е причина за засилен косопад и затова го предотвратете. Смесете щипка индийско орехче на прах в мляко и го изяжте през нощта.

Трябва също така да увеличите приема на гхи, халди (куркума) и извара (кисело мляко) по време на сезона на мусоните.

Хранете се здравословно, за да разрешите много от здравословните си проблеми освен косопада.

Leave a Comment