Преварена вода и филтрирана вода: кое е по-добро?

Всички сме наясно колко е важно да приемаме достатъчно вода за оптимално здраве. Въпреки това, ако наистина искате да увеличите максимално ползите за здравето от водата, хладката вода е правилният начин. Най-разпространеният метод за пречистване на вода е кипенето. Топлата или гореща вода елиминира бактериите във водата, подобрява храносмилането, намалява килограмите и подобрява здравето на нервната система. Мнозина дори започват деня си с чаша преварена вода заради тези ползи. Въпреки всичките й ползи, някои хора предпочитат чистата вода пред преварената. Някога чудили ли сте се защо? Има ли разлика между преварена вода и филтрирана вода? Разбирам!

Health Shots се свърза с Хари Лакшми, консултант диетолог/диетолог, Болници за майчинство, Ченай, за да разбере дали е по-добре да се пие преварена вода или филтрирана вода.

Какво е по-добро между преварена и чиста вода?

Водата е от съществено значение за целия живот на земята, но нейното качество се влошава поради няколко проблема като замърсяване, нарастване на населението, загуба на природни ресурси и др. Това го прави предизвикателство за много хора за достъп чиста вода. Преваряването на чешмяна вода е едно от решенията на тези проблеми, но има и различни пречистватели на вода и филтри, които можете да използвате за почистване на водата. Въпросът сега обаче е коя е най-добрата стратегия за гарантиране на чистотата на водата.

Пиенето на гореща вода също е полезно за отслабване. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Лакшми казва: „Въпреки че е добре известно, че врящата вода намалява риска от водни заболявания, включително жълтеница, коремен тиф и диария, трябва да сте наясно с ползите от пиенето на чиста вода. Защо това може да е добър вариант?”

Колко добра е преварената вода за пиене?

Един от най-старите методи за пречистване на вода е врящата вода, която често се използва в много домове за получаване на питейна вода. Тази изпитана и изпитана техника включва кипене на водата до правилната температура, за да се елиминират всички бактерии, които могат да присъстват във водата. Но, казва Лакшми, „Този ​​процес убива само микроорганизми, които не могат да издържат на високи температури и водата трябва да се вари поне 20 минути, за да се гарантира чистотата на водата. Ако преварите водата си след определеното време, тя няма да е годна за пиене. Освен това врящата вода не премахва опасни замърсители като олово, арсен, магнезий и нитрати, които могат да се натрупат с течение на времето.

Прочетете също: Ето какво може да ви причини пиенето на топла вода през целия ден

Трябва ли да изберете филтрирана вода?

Сравнително казано, Пречистена вода Предпочита се пред преварената вода, тъй като е по-удобна и по-безопасна за пиене. Процесът на филтриране работи повече от процеса на кипене на вода. Лакшми казва: „Водните филтри са добри в премахването на примеси, вредни химикали и микроорганизми от замърсената чешмяна вода, което я прави свободна от патогени и е идеална за пиене. Освен това намалява зависимостта ви от бутилирана вода.”

Преварена вода и филтрирана вода
Водата е най-основният еликсир за вашия живот. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Освен това филтрите ви дават достъп до мека вода без нежелани миризми. В сравнение с врящата вода, тази техника ви позволява да се насладите на всички ползи за здравето и удобството на чистата питейна вода.

Така че, ако не можете да избирате между филтрирана вода и преварена вода, изборът вече е лесен.

Leave a Comment