Световен ден на млякото: Какво е извара и нейните ползи за имунитета?

Днес е Световният ден на млякото и въпреки че не всеки харесва млякото, кой може да устои на сладкиши на млечна основа? Всички знаете за сладкиш, наречен Mishti кхиес Кое се произвежда широко в различни части на Индия? Ако не, тук ви информираме, че е не само вкусно, но има и много ползи за здравето. А какво по-хубаво от нещо сладко и същевременно много питателно, нали?

Е, направено от сирене първо мляко Крава/биволица, която ражда до 2-3 дни след раждането на телето. Това мляко съдържа коластра, добавка, която всички бозайници отделят в кърмата си след раждането.

Диетологът Авни Каул казва на Health Shots, „Коластрата е с високо съдържание на антиоксиданти и антитела. Такива протеини укрепват и подсилват имунната система на организма срещу бактериални и вирусни инфекции, особено при децата.“ Според него хората започнали да използват това мляко за приготвяне на хинове заради формата на сирене и вкуса му след варене.

Прочетете също: Млякото и водата са най-добрите източници за повишаване на усвояването на витамин D: Изследване

Междувременно се уверете, че давате само остатъчното мляко, тъй като първото мляко също е важно за здравия растеж на телето.

Ето основните ползи от яденето на хис

1. По-хранително от обикновеното мляко

Знаем ползите от обикновеното мляко, но kheer побеждава всичко. Той е много богат на протеини, магнезий, витамини и минерали. Освен това съдържа лактоферин, който помага на имунната ни система да се бори с болестите и е чудесен за растежа на новородените.

Опитайте да направите кхисти с мляко и се насладете! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

2. Укрепва имунната ви система

Това е електроцентрала от антитела (igG и igA), които помагат за укрепване на нашата имунна система, която се бори с вируси и бактерии. Това означава ли, че е по-добре да се избягват вируси като Covid-19? Според Каул „Изследването не е достатъчно, за да се каже едно и също нещо. Но тъй като помага за изграждането на добър имунитет, може да помогне за предотвратяване на инфекции. Може да помогне за предотвратяване на covid, но доказателствата са недостатъчни.“

3. Лекува диария

Тъй като се използва мляко Богат на антитела и протеини, което прави кеес отличен избор не само за лечение на диария, но и за нейното предотвратяване.

4. Поддържа червата ви здрави

Помага за растежа на клетките и укрепването на чревните стени. „Коластрата е богата на инсулиноподобни растежни фактори I и II (IGF-I и IGF-II) в допълнение към четири IGF свързващи протеина (IGFBP), които играят важна роля в неонаталното развитие на червата“, добави Каул.

Здраве на червата
Вашата диета влияе върху здравето на червата ви. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

5. Полезен за диабетици

Ако се яде без захар, химар може да помогне за контролиране на нивата на инсулин при диабетици. Коластрата в млякото подобрява усвояването на глюкозата, което спомага за регулирането на нивата на кръвната захар.

Каул отбеляза: „Естествено Коластра Идеален за всяко бебе, а добавките с коластра трябва да се приемат след консултация с лекар. Дори за възрастни добавките с коластра трябва да се консултират с медицински специалист, тъй като много пъти човек може да е алергичен към съдържанието на коластрата.”

Как се прави хис:

  1. Вземете мляко от коластра в тиган и го сложете на котлона
  2. Добавете захар/меласа и кардамон по ваш вкус млякото
  3. Продължете да разбърквате сместа и я оставете да заври
  4. След кипене млякото автоматично ще се подсири и вашият хис е готов за вкус!

Ако все още не сте го пробвали, давайте.

Leave a Comment