Хляб срещу хляб за отслабване: Кое е по-здравословно за вас?

Тъй като е основна храна във всяка южноазиатска диета, едно ястие се чувства непълно без хляб. Всички обаче сме готови за по-лесния вариант. Например, ако ни свърши ротито, за да отидем с остатъците от къри, веднага посягаме към готови алтернативи като хляб. Смятаме, че хлябът е следващият най-добър вариант за нас. За щастие дори хлябът се предлага в различни разновидности като черен хляб, многозърнест хляб и бял хляб. Те са полезни, но следващия път, когато си помислите да вземете филия хляб вместо един хляб, е време да помислите отново.

Health Shots се свърза с д-р (г-н) Киран Рукадикар, бариатричен лекар и консултант по затлъстяването, за да разбере кой от двата варианта е по-здравословен.

Хляб срещу хляб за отслабване – кой е по-добрият избор?

Хлябът и хлябът са два различни вида хляб и не са добри заместители един на друг. Според д-р Киран роти определено е здравословен избор поради изброените по-долу причини.

Когато добавите зеленчуци като батуа или зърнени култури към роти, това само по себе си може да се превърне в здравословна храна. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

1. Роти се прави от пълнозърнесто брашно

Rotis се правят предимно от пълнозърнесто брашно, което е богато на диетични фибри. Освен това роти, приготвени с други зърнени култури като джуар, просо, раги и др., също набират популярност в домакинствата в Южна Азия. Можете да опитате да направите Хляб със здравословно брашно Направете ги лесни за отслабване.

От друга страна, парчета хляб, за които се смята, че са направени от пълнозърнеста пшеница, може да са направени частично от рафинирано брашно (брашно), което може да причини хаос на храносмилателната ви система.

2. Съдържание на фибри

Преобладаването на фибри като въглехидрати, разтворими фибри и протеини прави роти здравословен избор. Тези фибри увеличават енергията, насърчават здравословното кръвообращение и ви карат да се чувствате сити за по-дълго време.

3. Наличие на мая в хляба

Според д-р Рукадикар “Наличието на мая за втасване на хляба не е добър избор за вашата храносмилателна система.”

Маята за хляб причинява дехидратация на тялото ви. Освен това леснодостъпният кафяв хляб, който е толкова лесно достъпен на пазара, понякога има добавени оцветители, за да му придаде кафяв цвят и не може да бъде разпознат с невъоръжено око. Така че не е безопасно просто да изберете цвета на хляба и да го вземете.

Прочетете също: Бял, кафяв или многозърнест: разкриваме най-добрите хлябове за отслабване

хлябът
Някои от нас смятат, че черният хляб е здравословен! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Предимствата на роти включват, че те не съдържат никаква ферментация, обработка или консерванти. Случаят с роти обаче не е същият. Следователно хранителното съдържание на роти остава същото. Освен това хлябът минава през много обработка с добавени емулгатори, които нямат никаква хранителна стойност.

4. Хлябовете са заредени с консерванти, докато са пресни

Хлябовете са направени с достатъчно консерванти и затова издържат около седмица. Но ротите се приготвят и консумират най-добре пресни, тъй като имат кратък пресен живот и остаряват, ако не се консумират пресни.

5. Роти може да се направи здравословно, като се напълни със зеленчуци

Всички знаем, че южноазиатските семейства не винаги приготвят обикновени роти за закуска. Много от нас обичат пълнена паранта за закуска. Добавянето на зеленчуци или варива увеличава хранителната стойност на роти.

И така, сега знаете какво да изберете в играта roti vs roti!

Leave a Comment