Тези опции за непоносимост към лактоза ще ви помогнат да останете здрави

Калцият е един от най-важните минерали, необходими на тялото. Той помага на тялото да изпълнява множество функции като изграждане на кости и зъби, мускулна контракция, секреция на хормони, предотвратяване на съсирването на кръвта и регулиране на сърдечната честота. Един от най-богатите източници на калций, както всички знаем, са млечните продукти. Но какво ще стане, ако имате непоносимост към лактоза? Тогава определено трябва да обмислите някои варианти за непоносимост към лактоза.

Е, когато човек не може да консумира лактоза, той е строго помолен да стои далеч от този млечен продукт. Според различни оценки 65 процента от населението на света страда от непоносимост към лактоза. И така, Health Shots се свързаха с д-р (г-н) Киран Рукадикар, бариатричен лекар и консултант по затлъстяването, за да открият хранителни възможности за хора с непоносимост към лактоза.

Какво означава непоносимост към лактоза?

Ако човек има непоносимост към лактоза, това означава, че тялото ви има проблеми с разграждането на лактозата, естествената захар в млякото. Това може да доведе до досадни симптоми като газове, подуване на корема и диария. Въпреки това може да сте в състояние да понасяте определени млечни продукти, които се намират най-добре чрез проба и грешка. Избягването е най-доброто лечение за непоносимост към лактоза, но трябва да компенсирате липсата на калций във вашата диета.

Кравето мляко не е подходящо за всеки! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Опитайте тези хранителни алтернативи за непоносимост към лактоза

Лицата с непоносимост към лактоза могат да получат така необходимия калций, като допълват диетата си с правилния избор на храни.

1. Заместители на мляко

Пийте мляко без лактоза: Ако предпочитате краве мляко във вашата храна или напитка, купувайте мляко, което съдържа лактаза. Лактазата е ензим, който разгражда млечната захар. Мляко и млечни продукти, съдържащи лактаза, са лесно достъпни в повечето супермаркети. Този вид мляко е най-добрата алтернатива на обикновеното мляко, тъй като има същата хранителна стойност, но може да има малко по-сладък вкус.

Мляко: Друг чудесен вариант е соевото мляко, обогатено с калций. Това е здравословен вариант, освен това може да бъде богат източник на калций. Просто внимавайте, ако детето ви има алергия към мляко, която е различна от непоносимост към лактоза. В този случай детето ви може също да е алергично към соево мляко.

Бадемово мляко: Тъй като е богат източник на магнезий и витамин Е, бадемовото мляко е здравословна алтернатива на обикновеното или кравето мляко. Но вие също трябва да знаете Странични ефекти на бадемовото мляко.

бадемово мляко
Бадемовото мляко може да се консумира, но с повишено внимание. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Млечен ориз: Този вид мляко не съдържа наситени мазнини и съдържа големи количества витамин В12.

Кокосово мляко: Вкусът на това мляко е кремообразен като на краве мляко. Единственият недостатък е, че има високо съдържание на наситени мазнини.

Други растителни млека: Те включват мляко от овес и кашу. Въпреки това, тези заместители на обикновеното краве мляко не работят добре като заместители на готвене, като например в супи или десерти, които изискват млечни продукти.

2. Кисело мляко за по-малко лактоза

Млечни продукти с по-малко лактоза, напр извара Те съдържат така наречените „добри бактерии“, които могат да причинят по-малко подуване, тъй като по-голямата част от лактозата вече е разградена поради наличието на активни бактериални култури. Избягвайте обаче да ядете замразено кисело мляко, тъй като е лишено от бактериална култура, така че може да не се вписва във вашата диета с непоносимост към лактоза.

3. Опитайте сиренето

Ферментиралото сирене съдържа по-малко лактоза от много други млечни продукти и ако се консумира в малки количества, тялото ви може да развие толерантност към нея. Струва си да ги включите във вашата диета без лактоза, тъй като са богати на калций и протеини. Твърди се, че сортове като чедър, швейцарски и пармезан са с особено ниско съдържание на лактоза.

Leave a Comment