Атопичен дерматит: 5 мита, развенчани от дерматолог

Колко разбирате за атопичния дерматит (AD)? Повечето хора смятат, че това е нормална кожна алергия или може би само бебетата я изпитват. Но знаете ли, че атопичният дерматит се диагностицира предимно в детска възраст, като се предполага, че един на всеки четирима възрастни развива заболяването, изпитвайки началото на симптомите след 18-годишна възраст? Повечето хора, живеещи със заболяването, обикновено се възстановяват от състоянието до зряла възраст. Въпреки това, 10 до 30 процента от децата страдат в живота си на възрастни. Следователно развенчаването на митовете за атопичния дерматит е от съществено значение за оптималната грижа и подобряването на качеството на живот.

5 често срещани мита за атопичния дерматит

Известен също като хронична възпалителна екзема, атопичният дерматит се характеризира със суха, сърбяща кожа, която се отделя или сълзи при надраскване. Ето списък от 5 често срещани мита, които трябва да знаете:

1. Сърбежът на кожата не е основен проблем:

Това може да не изглежда като сериозно безпокойство за кожата, когато човек има суха, сърбяща кожа с AD. Въпреки това, той се натрупва с течение на времето и причинява дългосрочно увреждане на кожата. Има няколко проучвания, които предполагат, че около 90 процента от пациентите с AD изпитват Ежедневен сърбеж. Освен че засяга качеството на живот, атопичният дерматит може да причини тревожност, депресия, други съпътстващи заболявания и дори самоубийство, в зависимост от тежестта.

2. Атопичният дерматит е другото име на екземата:

Екземата е общ термин, който обхваща много състояния, които причиняват прекомерно дразнене на кожата. Атопичният дерматит обаче е най-честата, болезнена и неразпозната форма на екзема. В Индия все още не се диагностицира и не се лекува. В световен мащаб засяга 15 до 20 процента от детското население, докато в Индия засяга около 20 процента от населението.

AD е често срещан тип екзема. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

3. Ще се самоизлекува:

AD е едно от най-честите, но болезнени възпалителни кожни заболявания. Повечето хора изпитват умерен до тежък атопичен дерматит със сърбящ обрив, който може да покрие по-голямата част от тялото. Хората с AD могат да изпитат болка, напукване, изтичане, зачервяване и образуване на корички. Рискът е по-висок при хора, живеещи с неадекватно контролирана AD, която изисква планирано лечение.

Лекарствата без рецепта могат да помогнат за успокояване на кожата за кратко време. Те обаче няма да повлияят на прекомерния сърбеж, който може да причини инфекция или тежка AD.

Ако кожният обрив е чести или се увеличава по тялото, по-добре е да се консултирате с дерматолог. Лечението и управлението на AD зависи от тежестта на заболяването. Това включва избягване на задействания, правилна грижа за кожата и лекарства за възпаление. Терапевтичните възможности като имуносупресори и биологични лекарства, които се предлагат по целия свят, може да са необходими за пациенти с умерено-тежки форми на AD, въпреки че са скъпи.

Прочетете също: Атопичен дерматит: Експерт отговаря на често задавани въпроси относно това хронично кожно заболяване

Съвети за кожни инфекции
Избягвайте дългите горещи душове, ако имате атопичен дерматит. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

4. Екземата засяга само деца:

Въпреки че атопичният дерматит често се диагностицира при деца и проявява симптоми в ранна възраст, повече от 40 процента от възрастните страдат от умерена до тежка форма на AD. Стресът, замърсяването, храната, ниската или високата влажност и дългите горещи душове са сред факторите, които могат да предизвикат AD при възрастни. Ето защо е наложително да обърнете внимание на предупредителните знаци и да се консултирате с дерматолог, преди сърбежът и обривът да станат тежки. Ключът към контролирането на AD е да се диагностицира навреме и да започне лечение възможно най-скоро.

5. Атопичният дерматит е заразен:

AD в никакъв случай не е заразна болест, нито някой може да бъде заразен, чрез контакт с кожата или по друг начин. Фамилна анамнеза или минали алергии, сенна хрема или астма, които са свързани с генетичен атопичен дерматит.

Това е нарастващо безпокойство, тъй като няма достатъчно информираност за болестта. Атопичният дерматит може да бъде успешно контролиран и лекуван с подходящи съвети от дерматолози заедно с промени в начина на живот за контролиране на тежестта.

Leave a Comment