Безопасен ли е черният ориз за диабет? разбирам

Не винаги е трудно да поддържате стабилни нива на кръвната захар или да намалите риска от развитие на диабет с хранене. Понякога една проста размяна може да покаже по-добри резултати! Опитайте да преминете от бял към черен ориз за лечение на диабет.

Health Shots се свърза с Хари Лакшми, консултант диетолог/диетолог, Motherhood Hospitals, Ченай, за да разбере дали черният ориз е здравословен избор за диабетици.

Здравословен ли е черният ориз?

Що се отнася до здравето и храненето, оризът понякога получава лоша слава. Въпреки че е много често срещано зърно в индийската кухня, диабетиците често се въздържат от консумацията му, защото съдържа нишестени въглехидрати, които могат да причинят внезапни скокове. Нивата на кръвната захар След хранене. Но това се отнася главно за белия ориз. Много хора не знаят, че черният ориз е много по-здравословен избор за диабетици.

Черният ориз е чудесен за диабетици! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

„Черният ориз има богат на хранителни вещества слой зародиш и трици на зърното, докато белият ориз има само нишестен ендосперм, което прави черния ориз по-добър“, казва Лакшми. И така, мислите ли да преминете към черен ориз сега? Научете как може да е от полза за нивата на кръвната ви захар.

Могат ли хората с диабет да ядат черен ориз?

1. Регулира нивата на кръвната захар

Благодарение на високото съдържание на фибри и протеини в черния ориз, той значително намалява скоковете на кръвната захар.

2. Насърчава загубата на тегло

Наддаването на тегло може да повлияе негативно на състоянието ви и е основна причина да препоръчате избягването на бял ориз. От друга страна, черният ориз може да ви помогне да поддържате здравословно тегло.

Прочетете също: 3 причини да замените ориза с киноа, ако целта ви е да отслабнете

3. Естествено без глутен

Диабетиците се съветват да избягват глутена, тъй като той може да причини негативни стомашно-чревни странични ефекти, като подуване на корема и коремна болка. Черният ориз е без глутен

4. Намалява риска от диабет тип 2

Все още можете да ядете черен ориз, дори и да не страдате от това състояние. Може да намали риска от диабет чрез поддържане на кръвната Ви захар, тъй като е с високо съдържание на фибри и магнезий.

5. Богат на хранителни вещества

Черният ориз е по-хранителен. Богат е на протеини, фибри, антиоксиданти и различни витамини и минерали.

Също така, ето защо черният ориз е здравословен:

  • Може да ви предпази от редица сърдечно-съдови заболявания и неразположения
  • Поддържа здравето на очите поради наличието на каротеноиди
  • Не съдържа глутен, така че хората, страдащи от целиакия, могат да го консумират
  • Черният ориз е пълен с фибри. Следователно може Профилактика на затлъстяването
Черен ориз за диабет
В белия ориз липсват много витамини и минерали. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Кой не трябва да яде черен ориз?

Черният ориз обикновено се счита за здравословен и в момента няма проучвания, които да показват някакви отрицателни резултати от яденето на черен ориз. Въпреки това, консумацията на твърде много черен ориз може да причини проблеми с храносмилането, включително разстроен стомах, газове, подуване на корема и др. Така че говорете с вашия лекар, преди да включите този ориз в диетата си.

По-добър ли е черният ориз от белия за диабетици?

Диабетиците обикновено се съветват да намалят храните с висок гликемичен индекс. Белият ориз има по-висок GI индекс от черния ориз. По тази мярка черният ориз е много по-добър за диабетици от белия ориз. Черният ориз трябва да се яде с други храни с нисък ГИ, източници на протеини и здравословни мазнини, за да поддържате нивата на кръвната си захар под контрол.

Leave a Comment