Заменете хляба с тези 7 зеленчука и плода за закуска

За много хора хлябът и маслото са бърз вариант за закуска. Все пак приготвянето му е лесно, удобно и евтино! Хлябът, който често се прави от брашно и вода, се предлага в много разновидности, но повечето от тях, особено белият хляб, са рафинирани зърна с висок гликемичен индекс и ниска хранителна стойност. Всъщност тя попада в категорията храни с високо съдържание на въглехидрати. Така че може би е разумно да потърсите по-здравословни алтернативи на хляба! Опитайте някои питателни зеленчуци и плодове за закуска.

Health Shots разговаря с Rupshree Jaiswal, консултант – диетолог/диетолог, Motherhood Hospitals, механик Nagar Indore, за да разбере кои са най-добрите плодове и зеленчуци закуска.

Ето защо плодовете и зеленчуците са по-добри от хляба

Джайсвал каза: „Хлябът е малко по-малко хранителен от плодовете и зеленчуците. Има доста високо съдържание на калории и въглехидрати и ниско съдържание на протеини, мазнини, фибри, витамини и минерали.

Хлябът не е добър избор. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

И така, какви са алтернативите? Има много здравословни храни, които могат да заемат неговото място хлябът На масата ви, но пресните плодове и зеленчуци са това, което първо ви идва наум. Плодовете и зеленчуците са отличен източник на важни витамини, минерали и антиоксиданти, които ги правят здрави.

Ето 7 плода и зеленчуци, които ще заменят хляба от закуската ви:

1. Картофи

Те имат високо съдържание на въглехидрати и фибри, което ги прави добър избор за здравето на червата и контрола на теглото. Всъщност, добавянето им към закуската ви ще ви осигури сложни въглехидрати, които са полезни за тези, които следват интензивен режим на кардио тренировка.

2. Черен пипер

Обичаме да добавяме цвят към храната си и нищо не може да бъде по-цветно, засищащо и здравословно от чушките. Те са богати на няколко основни хранителни вещества, включително витамини А и С, калий, фолиева киселина и фибри.

Плодове за закуска
Добавете чушки за хрупкавост в диетата си! Снимка с любезното съдействие; Shutterstock

3. Ябълка

Можем да говорим много за ползите от този плод. Започването на деня с ябълкова салата е здравословна и вкусна алтернатива на хляба. Тъй като са богати на фибри и антиоксиданти, ябълките намаляват риска от различни заболявания като диабет, здраве на сърцето и рак.

4. Маруля

Ако искате да започнете деня си с обвивка, можете да използвате маруля, за да я направите. Можете да добавите любимите си здравословни пълнежи и сосове, за да го направите по-вкусен.

Прочетете също: Яжте тези 5 плода, за да намалите нивата на холестерола и да управлявате здравето на сърцето

5. Зеле

Зелето е богато на диетични фибри, витамини К и С, а ако не ви се започва деня със зелена салата, можете да използвате зелеви листа, за да направите опаковки, подобни на маруля.

6. Моркови

Витамин C, калций, желязо, биотин, витамин K1, калий, витамин B6 и лутеин присъстват в морковите. Морковите са вкусни, когато се консумират сурови. Но ако искате малко да експериментирате, можете да го използвате в салати или опаковки.

Плодове за закуска
Морковите са чудесни за зрението и хормоналния баланс. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

7. Резени ананас

Ананасът е вкусен плод. Бъдете малко експериментални с ананаса и създайте своя собствена богата на антиоксиданти закуска.

Leave a Comment