Олио или масло: Кое е по-добро за сърдечно болни?

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб през последните години. Въпреки че има много фактори, които допринасят за сърдечно-съдовите нарушения, диетата оказва значително влияние върху тях. Съвременната храна зависи главно от хранителното масло. Те не само осигуряват на тялото енергия, но и основни микроелементи. Общоизвестно е обаче, че мазнините трябва да се избягват. Доказано е, че няколко хранителни масла са значително полезни за здравето на сърдечно-съдовата система. С толкова много налични опции може все още да сте объркани относно най-доброто масло за сърдечни заболявания или дали маслото е по-добро от маслото. Разбирам!

Консумирането на растителни мононенаситени мазнини е най-доброто масло за намаляване на случаите на сърдечни заболявания. Ако все пак използвате полиненаситени мазнини, уверете се, че са и на растителна основа, съдържащи омега-3 мастни киселини.

Сърдечните проблеми се увеличават при хора от всички възрасти. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Транс-мазнините и наситените мазнини от животински произход, включително масло, маргарин и тропически масла (палмово и кокосово), трябва да се избягват напълно, тъй като тези масла повишават риска от инфаркт.

Полезен ли е зехтинът за сърцето?

Скорошно проучване в САЩ показа, че спазването на здравословен навик за по-добро здраве на сърцето замества маслото зехтин. Замяната на маргарин, масло, мазнина, майонеза и млечни мазнини със зехтин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Използването на зехтин (екстра върджин) за дълбоко пържене обаче не се препоръчва. Причината за това е, че прегряването на тези масла може да ги накара да загубят своята хранителна стойност и да произведат вредни странични продукти като пероксиди и алдехиди.

Вместо зехтин можете да използвате слънчогледово, синапено и кокосово масло за дълбоко пържене, тъй като те имат по-добра устойчивост на топлина.

В различни методи на готвене могат да се използват различни масла. Например, въпреки че слънчогледовото масло е добър източник на мононенаситени (MUFA) и полиненаситени (PUFA) мастни киселини, то не се препоръчва за употреба от диабетици. В резултат на това е известно, че количеството глюкоза в кръвта се увеличава.

Маслата от бадем, рапица и авокадо са полезни за сърцето, защото съдържат здравословни мазнини.

Маслиновото масло, рапичното масло и маслото от оризови трици се считат за най-добрите за използване от гледна точка на хранително съдържание, наличност и достъпност.

Прочетете също: Кое е най-щадящото сърцето олио за готвене? Отговаря кардиолог

Зехтин за готвене
Зехтинът е добър за леко готвене. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

Често срещани грешки в маслото, които трябва да избягвате за здравето на сърцето

Често срещана грешка, която хората допускат при готвене е, че не знаят кои масла не трябва да се използват при високи температури. Прегряването насърчава окисляването на маслото, което освобождава канцерогени. Всяка промяна в цвета на маслото показва неговото разграждане поради прекомерна топлина.

Друг нездравословен навик е използването на масло многократно за готвене. Може да образува свободни радикали. Тези свободни радикали са канцерогенни и не само причиняват рак, но могат да доведат и до атеросклероза, която води до запушване на артериите поради повишени нива на лошия холестерол.

* Масла с тъмен цвят или мазна/лепкава текстура не трябва да се използват повторно.
* Не се презапасявайте с масло. Обърнете внимание на срока на годност и използвайте маслото в рамките на максимум 12 месеца.
* Маслото трябва да се съхранява на сухо и хладно място, далеч от пряка слънчева светлина.
* Избягвайте прегряване на маслото по време на готвене и използвайте само масла, които могат да се готвят при високи температури.

Прочетете също: Ако не гхи, не търсете повече от тези 7 здравословни масла за готвене

В обобщение, най-добрите източници на полезни за сърцето масла (както мононенаситени, така и полиненаситени) са от естествени източници като ядки, семена, мазна риба, авокадо и маслини. Затова е важно да изберете масла, които са подходящи за вашия бюджет и не влияят на сърцето ви.

Leave a Comment