5 съвета за здравословна диета за контрол на нивата на кръвната захар

Повишаване на кръвната захар се получава, когато простата захар, глюкозата, започне да се натрупва в кръвта. При хората, страдащи от диабет, това се дължи на неспособността на тялото да използва глюкозата. Ето защо, ако сте диабетик, е важно да поддържате нивата на кръвната си захар под контрол, доколкото е възможно, за да предотвратите дългосрочни, сериозни здравословни усложнения като сърдечни заболявания, загуба на зрение и бъбречни нарушения. Физическата активност и храненето са много важни части от здравословния начин на живот, ако имате диабет. Освен това, ако следвате план за здравословно хранене, можете да поддържате нивата на кръвната си глюкоза в баланс. Така че, давайте напред и открийте някои от най-добрите диетични съвети за управление на нивата на кръвната захар.

Ето 5 най-добри съвета за балансиране на кръвната захар с хранителна енергия:

1. Храни, които балансират нивата на захарта

Някои храни могат да помогнат Подпомага стабилните нива на кръвната захар, други могат да ги направят по-малко стабилни. Чрез балансирана диета и избягване на храни, богати на захар, прости захари и излишни наситени мазнини, човек може да контролира кръвната си захар и нивата на инсулин. Премахнете простите въглехидратни храни, които не можете да балансирате в диетата си.

Здравословната диета може да ви помогне да контролирате нивата на кръвната си захар. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

2. Добавете протеин към вашата диета

Както видът изяден въглехидрат, така и изяденото количество могат да окажат влияние върху нивата на кръвната захар. Богатите на протеини храни могат да помогнат за намаляване на скоковете на кръвната захар и да ги поддържат стабилни за по-дълго време. Опитайте се да балансирате въглехидратите със здравословни мазнини, протеини и зеленчуци в ястията.

Прочетете също: Диета при диабет: 5 храни, които трябва да избягвате, за да управлявате нормално високите нива на кръвната захар

3. Заложете на плодове и зеленчуци

Вместо само здравословна диета или тренировка, фокусирайте се върху воденето на здравословен начин на живот и яжте само това, от което тялото ви се нуждае. Яжте плодове, много зеленчуци и пълнозърнести храни. Заложете на нискомаслени млечни продукти и постно месо. Ограничете храните с високо съдържание на мазнини и захар.

4. Витамин B6

Витамин B6 може да помогне на човек Диабет За да балансират нивата на кръвната си захар. Всъщност, според проучване, представено на Nutrition 2019, изследователите свързват приема на витамин B2 и B6 с по-нисък риск от диабет тип 2.

Съвети за управление на кръвната захар
Не можете да пренебрегнете витамините. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

5. Хидратацията е ключова

Пиенето на достатъчно вода ви помага да поддържате нивата на кръвната си захар в здравословен диапазон. Не само това, той предотвратява дехидратацията, което помага на бъбреците ви да отделят излишната захар чрез урината. Редовното пиене на повече вода намалява нивата на кръвната захар и намалява риска от диабет.

Leave a Comment