Научете как да излекувате обикновена настинка с джаги

Не всичко сладко е лошо. Джагерите или меласата оглавяват списъка, когато става въпрос за сладка храна. Jaggery има широка гама от предимства, но има причина да се яде най-вече през зимния сезон. Яденето на джагери може да ви помогне да излекувате обикновената настинка и ето как действа.

Често сме виждали хора да ядат джагери фъстъци През зимата, тъй като по природа джагерите имат топло небце и следователно осигуряват топлина на тялото ни. „Помага за повишаване на имунитета и е много полезен за здравето. Jaggery е нерафинирана захар и се смята за доста полезна при състояния като настинка, възпалено гърло и грип“, казва диетологът Авни Каул.

Защо джагерите са добри за лечение на обикновена настинка:

1. Богат на антиоксиданти

„Ягерите са богати на мощни антиоксиданти, които допринасят за различните му ползи за здравето и помагат в борбата с вирусни заболявания като обикновена настинка, грип и др. вирусен и т.н.“, казва Шивани Сикри, диетолог и уелнес експерт в Nutri4verve

Jaggery е наистина „сладък“ лек за обикновена настинка. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

2. Съдържа селен

Селенът е естествена добавка, която предпазва от увреждане на клетките и инфекция. „Селенът в джагерите може да помогне за предотвратяване на вредните ефекти на свободните радикали. Като цяло, това помага да защитите тялото си срещу различни болести и заболявания“, казва Сикри.

3. Добър източник на цинк

Нашата древна мъдрост винаги е препоръчвала честа консумация на джагери, особено през зимата, за повишаване на имунитета срещу повтарящи се заболявания като обикновена настинка, кихане, алергични реакции и др. „Различните елементи в джагерите, особено цинкът и селенът, ви предпазват от повтарящи се инфекции и оксидативен стрес, които нанасят много щети на тялото ни“, казва Сикри.

4. Действа като почистващо средство

Всъщност джагери Детоксикира Тялото ви е невероятно. Никоя друга трапезна захар няма толкова положителни ефекти върху здравето. Шивани Сикри добавя: „Ягерите имат способността да прочистват стомаха, белите дробове, червата и дихателните пътища. Помага на тялото ви да се отърве от прах и други замърсители.”

Джагери за респираторно здраве
Дайте на белите си дробове малко TLC с джагери. С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

За тези, които не харесват вкуса на джагери, Авни Каул предлага да го ядат по следните начини:

1. Джагери, когато се смеси с топла вода, помага за почистване на лигавицата на гърлото, като по този начин осигурява голямо облекчение на гърлото.

2. Можете също така да консумирате джагери със сок от джинджифил, който помага при лечение на хронична настинка и кашлица.

джагери и джинджифил
Сокът от джагери и джинджифил е вълшебна комбинация за охлаждане! С любезното съдействие на изображението: Shutterstock

3. Джагерите, смесени със синапено масло, се считат за добри за облекчаване на респираторни проблеми.

Leave a Comment